Klimaatbeleid ligt op schema

Het kabinet ligt op koers om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen. De Stichting Natuur en Milieu concludeerde vandaag in een rapport dat het kabinet in 2020 maar de helft van zijn streven haalt. Die conclusie is voorbarig.

De overheid voert zo'n 95% van de voorgenomen maatregelen inmiddels uit om de CO2-uitstoot te verminderen, het aandeel duurzame energie te verhogen en veel energie te besparen. Daarnaast zet het kabinet zwaar in op innovatie. In deze kabinetsperiode wordt daar 800 miljoen euro voor uitgetrokken. Afgelopen vrijdag nog besloot de ministerraad 110 miljoen euro uit te trekken voor innovatieprogramma's voor onder meer duurzame mobiliteit, duurzame energie, het gebruik van groene grondstoffen en energiebesparing in de gebouwde omgeving.

VROM volgt de voortgang van het klimaatbeleid nadrukkelijk. Dit voorjaar komt het kabinet met de eerste resultaten van de voortgangsrapportage. Tegelijkertijd worden al reservemaatregelen voorbereid. In 2010 wordt het beleid geëvalueerd. De reservemaatregelen worden ingezet als uit de evaluatie blijkt dat de klimaatdoelstellingen niet worden gerealiseerd.

De klimaatdoelstellingen van het kabinet zijn:

  • vermindering van de CO2-uitstoot met 30% ten opzichte van 1990;
  • 2% energiebesparing per jaar;
  • 20% van alle energie in 2020 moet zijn opgewekt uit duurzame bronnen.

De maatregelen waarmee het kabinet deze doelen wil halen staan in het werkprogramma 'Schoon en zuinig: Nieuwe energie voor het klimaat'.

Meer informatie