Van Amstel stationsschip

Hr. Ms. Van Amstel passeerde vanochtend de havenhoofden van Willemstad. Dit gebeurde onder het afgeven van de gebruikelijke ceremoniële saluutschoten aan de koninkrijksvlag en de Gouverneur van de Nederlandse Antillen. Het saluut werd vanaf Fort Krommelijn beantwoord. De Van Amstel is het nieuwe stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied. Het vorige was Hr. Ms. Van Speijk.

De Van Amstel voert, naast maritieme aanwezigheid, als belangrijkste taak antidrugsoperaties uit. Zowel de Koninklijke Marine als de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba zetten het schip hiervoor in. Voor antidrugszaken buiten de territoriale wateren heeft het fregat een Law Enforcement Detachement (LEDET) van de US Coast Guard aan boord. Bovendien is de Van Amstel uitgerust met een Westland Lynx helikopter.

Voor vertrek naar de Nederlandse Antillen en Aruba onderging het schip een intensief opwerkprogramma. Daarbij lag de nadruk op drugsbestrijdingsoperaties en ‘Nucleaire-, Biologische-, Chemische bescherming en Damage Control’ (NBCD). Humanitaire hulpverlening en rampenbestrijding kwamen eveneens aan bod. Dit trainde de Van Amstel tijdens een intensieve disaster exercise bij Groot-Brittannië.

Over het schip
Hr. Ms. Van Amstel is een Multipurposefregat van de Karel Doormanklasse, geschikt voor luchtverdediging, evenals het bestrijden van onderzeeboten en oppervlakteschepen. Door de speciale rompvorm behoudt het schip zelfs bij zware zee zijn snelheid en kunnen helikopters ook dan aan boord landen. De Van Amstel is 122 meter lang, 14,4 meter breed en heeft een diepgang van 6,2 meter. Het schip wordt voortgestuwd door 2 Stork Werkspoor dieselmotoren en 2 Rolls Royce gasturbines. Hiermee bereikt het een snelheid van 29 knopen. Qua bewapening beschikt het schip over:

  • een geleidwapensysteem tegen luchtdoelen;
  • een Harpoon wapensysteem tegen oppervlaktedoelen;
  • een systeem voor radarmisleiding;
  • een torpedowapensysteem tegen onderzeeboten
  • en een Goalkeeper 30 mm snelvuurkanon tegen luchtdoelen op zeer korte afstand;

De bemanning bestaat uit 134 opvarenden. De commandant van Hr. Ms. Van Amstel is kapitein-luitenant-ter-zee René Luyckx.