Snel nieuwe maatregelen voor aanpak gascontainers

Minister Cramer (Vrom) stuurt de Tweede Kamer versnelt de aanpak van giftige gascontainers. Binnen twee weken stuurt zij de Tweede Kamer een overzicht van mogelijke aanscherpingen van wet- en regelgeving en welke ministeries daarbij het voortouw hebben. Deze toezegging deed zij afgelopen donderdag in een debat met de Kamer over handhaving.

Sinds oktober 2008 loopt de Operatie TegenGas. In een jaar tijd worden duizend containers gericht onderzocht op gas door de samenwerkende toezichthouders. Als in de containers teveel gas wordt aangetroffen, treden de toezichthouders op. Het overzicht dat Cramer binnenkort naar de Kamer stuurt, gaat in op de vraag hoe de toezichthouders nog harder kunnen optreden.

Jaarlijks komen 10 miljoen containers in de Rotterdamse havens aan. Naar schatting bevat 20 procent van alle containers teveel giftig gas. Buitenlandse exporteurs gebruiken het om ongedierte te bestrijden. Deze gassen vormen in te hoge concentraties een ernstig risico voor de gezondheid van mensen die ermee in aanraking komen.