Ministerraad stemt in met wijziging legkippenbesluit

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mee ingestemd de overgangstermijn voor het gebruik van de zogeheten 'verrijkte kooi' voor legkippen met vier jaar te bekorten. Een verrijkte kooi is een welzijnsvriendelijkere variant van de legbatterij. De termijn zal nu eindigen op 1 januari 2017. Het Legkippenbesluit uit 2003 wordt in deze zin dan ook gewijzigd.

Op 1 januari 2012 verbiedt de Europese Unie (EU) het gebruik van legbatterijen voor leghennen. De verrijkte kooi, is door de EU wel toegestaan, maar wordt in Nederland verboden omdat het te weinig tegemoetkomt aan de welzijnseisen die gesteld moeten worden aan kippenhouderijsystemen. Circa dertig Nederlandse bedrijven hebben in het zicht van de wijziging van de Europese regels reeds investeringen gedaan in deze verrijkte kooi. Voor deze ondernemers geldt de overgangstermijn waartoe het kabinet nu heeft besloten.

In april 2008 is de Tweede Kamer gemeld dat het voornemen bestaat om behalve de door Europa verboden legbatterij, in Nederland ook de verrijkte kooi te verbieden. In plaats daarvan komt een houderijsysteem dat in Duitsland is ontwikkeld, de zogeheten 'Kleingruppenhaltung', in Nederland koloniehuisvesting genaamd. Deze koloniehuisvesting biedt meer ruimte en is comfortabeler voor de kippen dan de legbatterij of de verrijkte kooi. Dit voornemen is met het wijzigen van het Legkippenbesluit uit 2003 nu ook geformaliseerd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.