Minister Van der Laan stelt toezichthouders aan bij Rochdale

Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie zal de woningcorporatie Rochdale een aanwijzing geven. Tevens zal hij de heren mr. A.W.H. Docters van Leeuwen, voormalig voorzitter van de AFM en het college van Procureurs Generaal, en ir. P.O. Vermeulen, voormalig voorzitter van de Bank Nederlandse Gemeenten, als externe toezichthouders aanstellen voor de periode tot 1 juli. Van der Laan acht de situatie dusdanig 'ernstig en complex' dat hij deze ingrepen noodzakelijk acht.

Dat hebben de ministers Van der Laan voor WWI en Cramer van VROM vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Zij schrijven: 'Het is vanwege de vertrouwelijke status van het eerste deelrapport van Deloitte thans niet gepast om op de inhoud in te gaan, maar er is alle aanleiding om te veronderstellen dat Rochdale ernstig benadeeld is.'

Daarnaast wordt gekeken hoe op zo'n kort mogelijke termijn kan worden voorzien in een nieuwe Raad van Commissarissen. Vanwege hun onafhankelijkheid en deskundigheid en de inzichten die zij reeds hebben opgedaan bij Rochdale heeft minister Van der Laan de leden van de monitoringscommissie gevraagd of zij bereid zijn om (tijdelijk) zitting te nemen in de nieuwe RvC.

De commissie heeft de onderzoeken van Deloitte Forensic & Dispute Services naar de voormalig directeur van Rochdale en de vastgoedtransacties en het onderzoek van Vlug naar het functioneren van de RvC begeleid. De leden van de commissie hebben hiermee ingestemd. De Stichtingsraad van Rochdale heeft hierover in contact met het departement positief geadviseerd.

De monitoringscommissie, cq tijdelijke Raad van Commissarissen, bestaat uit de heer prof. dr. G.D. Minderman, hoogleraar Public Governance en Public Law, de heer drs G.L. Aquina, voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nederlands Christelijk Instituut voor de Volkshuisvesting (NCIV) en de heer mr. R. Craemer, voormalig hoofdofficier van het Functioneel Parket.

In de aanwijzing aan de woningcorporatie Rochdale, zal Van der Laan het bestuur twee opdrachten geven. De corporatie moet voor 1 april a.s. een overzicht van de maatregelen opstellen die nodig zijn in termen van integriteit, procedures, functies en functionarissen, om te bewerkstelligen dat ongewenst voorvallen zoals geconstateerd in het rapport van Deloitte in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. Daarnaast moet de corporatie een plan van aanpak opstellen hoe de door Rochdale geleden schade kan worden verhaald.

Volgens Van der Laan is het goed dat Rochdale de heer G. Erents (voormalig voorzitter van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw) als tijdelijke vervanging van de geschorste en later ontslagen voorzitter, van buitenaf heeft aangetrokken. De minister heeft eerder deze week een gesprek gevoerd met deze interim-voorzitter, die de getroffen maatregelen onderschrijft. De minister geeft in de brief aan dat hij uiterlijk per 1 juli 2009 de situatie van Rochdale zal evalueren en dan beslist of de aanstelling van de twee externe toezichthouders moet worden voortgezet.

Download