Wetgevingsprogramma Financiële Markten 2009

Hierbij doe ik u toekomen het voorstel voor het wetgevingsprogramma voor 2009 van de Directie Financiële Markten van het Ministerie van Financiën. Het bijgevoegde overzicht bevat wetsvoorstellen die reeds bij uw Kamer aanhangig zijn alsmede wetsvoorstellen die in de loop van 2009 bij uw Kamer zullen worden ingediend.

Ook in 2009 kent de Directie Financiële Markten een omvangrijk wetgevingsprogramma. De uitdaging om dit programma te realiseren zal dan ook groot zijn en een aanzienlijk beslag leggen op de aanwezige capaciteit.

Daarbij moeten we constateren dat, voor wat betreft implementatie van Europese richtlijnen, enkel het VVGB-wetsvoorstel vertraging heeft opgelopen, waardoor een overschrijding van de implementatietermijn onvermijdelijk is geworden. Een nadere toelichting voor deze vertraging hebben wij uw Kamer al per brief, dd. 20 januari 2009, doen toekomen.

Voorts wil ik u nog op het volgende wijzen. Dit jaar zal het wetsvoorstel "Wijzigingswet Wet financieel toezicht" (hierna: Wft) bij uw Kamer worden ingediend. Het betreft hier inhoudelijke wijzigingen die verband houden met de invoering van de Wft en meer actuele aanpassingen.

Ten aanzien van de Wft is het plan om dit jaar te starten met twee wetswijzingstrajecten. Een bovengenoemd snel (beknopt) traject met beoogde inwerkingtreding op 1 januari 2010 en een traject met meer mogelijkheden om ingrijpender wijzigingen uit te werken. Dit tweede, deels parallel lopend, traject heeft als beoogde inwerkingtredingsdatum 1 januari 2011. Het voornemen bestaat om voortaan alle wijzigingen van de Wft, met uitzondering van implementaties van EU-richtlijnen, in jaarlijks terugkerende wijzigingstrajecten mee te nemen.


de Minister van Financiën,


Wouter Bos