Sjabloon arbocatalogus tegen agressie en geweld

Met een goed veiligheidsbeleid kunnen werkgevers met een publieke taak agressie en geweld tegen hun werknemers verminderen. Het programma Veilige publieke taak heeft hiervoor het ‘sjabloon Arbocatalogus agressie en geweld’ ontwikkeld. Ook kan het sjabloon meer landelijke uniformiteit in de aanpak van agressie en geweld bevorderen. Dit heeft een preventieve werking.

Het sjabloon is een hulpmiddel voor vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers uit de publieke sector om een eigen, sectorspecifieke arbocatalogus agressie en geweld samen te stellen. Er staat bijvoorbeeld in welke eisen de Arbeidsomstandighedenwet stelt en welke aanvullende maatregelen er genomen kunnen worden. Een effectief veiligheidsbeleid bevat in elk geval de volgende uitgangspunten:

  • Agressie en geweld wordt nooit getolereerd;
  • Werknemers melden het incident altijd bij hun leidinggevende of vertrouwenspersoon;
  • Incidenten van agressie en geweld worden altijd geregistreerd;
  • Werknemers krijgen training en/of scholing over het effectief voorkomen, beperken en afhandelen van agressie en geweld;
  • De werkgever geeft altijd een reactie naar de dader;
  • Schade wordt zoveel mogelijk verhaald op de dader;
  • De werkgever doet altijd aangifte bij een strafbaar feit;
  • Aan slachtoffers wordt altijd nazorg verleend.

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun werknemers. In de Arbowet staan minimumeisen waaraan het veiligheidsbeleid van werkgevers moet voldoen. Deze eisen worden per sector concreter gemaakt in een ‘arbocatalogus’. Vertegenwoordigende organisaties van werkgevers en werknemers stellen deze samen op. Deze sectorspecifieke arbocatalogi vormen de basis van het beleid dat iedere werkgever in die sector vervolgens zelfstandig vaststelt.

Het sjabloon is ontwikkeld door het Programma Veilige Publieke Taak, onderdeel van het ministerie van BZK. Het doel van het programma is om voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak te verminderen met 15 procentpunt in 2011 ten opzichte van de meting in 2007. Toen had ongeveer twee-derde van de werknemers met een publieke taak te maken met agressie of geweld. Het programma doet dit door te werken aan het stellen van duidelijke grenzen, het aanpakken van de daders en het ondersteunen van werkgevers.