Groenere krachtwijken

De aanleg van parken, plantsoenen en grasvelden krijgt in 29 krachtwijken meer prioriteit bij wijkverbetering. De gemeenten waarin deze wijken liggen hebben groenprojecten ingediend bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en krijgen daarvoor nu extra geld.

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft 7,8 miljoen euro vrijgemaakt voor groen in de aandachtswijken. Donderdag 5 februari 2009 zijn de eerste 'groenconvenanten' ondertekend. Hierin staat per stad voor welke projecten het geld bestemd is.

Stadskinderen
De minister investeert in de krachtwijken omdat zij vindt dat een vitale stad niet zonder vitaal groen kan: 'Zestig procent van onze bevolking leeft in de stad. En ik wil graag dat iedereen dichtbij huis het groen in kan, ook in de stad. Met deze impuls in het groen van de stad worden parken en plantsoenen opgeknapt, grasvelden op de schop genomen en krijgt groen een hoogwaardige plek in de stad. Want ook stadskinderen hebben plekken nodig waar ze naar hartenlust over, en soms in, het slootje kunnen springen.'

De steden die nu meer groen in de wijken aanleggen zijn: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Enschede, Heerlen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Utrecht en Zaanstad.