Eindrapport Taskforce Management Overstromingen gepresenteerd

Op 5 februari 2008 heeft de Taskforce Management Overstromingen (TMO) het eindrapport aangeboden aan staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat en minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Het kabinet had de TMO na de Katrina-ramp ingesteld om Nederland beter voor te bereiden op een eventuele overstroming.

De Taskforce heeft de afgelopen jaren ervaringen gebundeld en kennis ontwikkeld om bij bestuurders en professionals in waterbeheer en hulpverlening het bewustzijn te verhogen van de aard van een overstromingsramp en wat dit betekent voor onder meer informatievoorziening, besluitvorming en communicatie. Belangrijk onderdeel van de opdracht was de overstromingsoefening 'Waterproef' in november 2008, waarin duizenden nationale, regionale en lokale bestuurders en hulpverleners meerdere dagen hebben samengewerkt om de gevolgen van meerdere nagebootste overstromingen te beheersen.
De TMO concludeert dat Nederland organisatorisch beter is voorbereid op overstromingen dan twee jaar terug. Op alle bestuurlijke niveaus is veel werk verzet en zijn belangrijke resultaten geboekt, maar er zijn nog uitdagingen op diverse onderdelen. Het kabinet komt binnenkort met een reactie op de bevindingen van de Taskforce. Belangrijke punten hieruit worden onder meer opgenomen in het Nationalel Waterplan dat eind van het jaar definitief zal zijn.

Zie ook: www.platformoverstromingen.nl