WTV aan 398 bedrijven toegekend

Tot en met 30 januari 2009 hebben 398 bedrijven toestemming gekregen om gebruik te maken van de bijzondere regeling werktijdverkorting. In totaal is er 458.326 uur van de beschikbare 760.000 uur werktijdverkorting toegekend. Het aantal nieuwe wtv-aanvragen neemt af. Dit schrijft Minister Donner aan de Tweede Kamer.

Inmiddels zijn er ook ongeveer 90 aanvragen voor verlenging van de werktijdverkorting ingediend. Ongeveer de helft hiervan is door de minister teruggestuurd. De werkgevers wordt verzocht een nadere invulling te geven van hun inzet op het gebied van scholing.

Bedrijven die vanwege de kredietcrisis een acuut omzetverlies lijden kunnen een verzoek indienen voor de bijzondere regeling werktijdverkorting voor hun werknemers. De werktijdverkorting wordt in beginsel voor zes weken verleend en kan daarna drie keer verlengd worden, tot maximaal 24 weken. Van bijzonder belang voor de beoordeling van een verlengingsaanvraag is de wijze waarop invulling is gegeven aan de scholings-/detacheringsplicht. Er moeten daadwerkelijk activiteiten zijn ondernomen op dit gebied. Dit kan blijken uit concrete afspraken, neergelegd in een scholingsplan dat inzicht geeft in welke opleidingen reeds zijn gestart (of wanneer zij zullen starten). Bij het ontbreken van dergelijke informatie wordt de aanvraag teruggestuurd.

De bijzondere regeling werktijdverkorting loopt tot 1 maart. Het is mogelijk dat de regeling eerder sluit.

Lees de brief aan de Tweede Kamer