Werkbezoek Ter Horst aan Rotterdamse wijk Feijenoord

Minister Ter Horst u heeft vandaag gesproken met verschillende mensen hier in Rotterdam, onder andere over veiligheid, hoe is het daarmee gesteld in de stad?

Nou wat ik heb gezien is hetdaar heel goed mee gesteld. We zijn hier op de Boulevard Zuid en ik heb daar een aantal ondernemers gesproken en die zijn eigenlijk heel positief over de veiligheid en wat ik ook hoorde van de stadsmariniers zoals het hier zo mooi heet, is dat het de afgelopen jaren echt een stijgende lijn is en steeds beter wordt dus das mooi.

Wat ik vooral vandaag zag is dat het een wisselwerking is tussen de mensen en de politiek. Wat heeft u daarvan vandaag meegenomen uit de gesprekken?

Nou ik heb een heleboel zelforganisaties gesproken. En dat zijn dus allemaal mensen die vrijwillig een aantal uren per week en soms ook per dag bereid zijn om te investeren in verbetering van de wijk waar ze in wonen. En wat we met elkaar hebben geconstateerd is het voor hun ook heel belangrijk is dat zij goede contacten hebben met officiele organisaties dus met de politie met de deelgemeenten, met jeugdzorg. Omdat als je professionele organisaties en vrijwilligers samen laat werken om veiligheid te verbeteren, om jongeren kansen te geven, dan ben je veel effectiever dan dat je dat alleen doet.

En hoe kunt u daarbij helpen? Nou eigenlijk niet geloof ik!

Nouja kijk men denkt natuurlijk vanuit Den Haag altijd dat wij het belangrijkste zijn, maar elke keer is weer mijn constatering dat wat er hier gebeurt, in die wijken gebeurt is zoveel belangrijker. Wat wij kunnen doen in Den Haag is als ze hier tegen problemen aanlopen, en dat kunnen soms financiele problemen zijn, dat kunnen wetgevingsproblemen zijn, dan kunnen wij daar een rol in spelen. En dit kabinet zegt dat ook steeds dat ze daartoe bereid is en dat geldt natuurlijk voor mij ook.