Jaarwisseling iets rustiger, maar nog steeds te veel overlast en geweld

Vuurwerkpijlen

Ook volgend jaar zullen gemeenten, politie, brandweer en andere organisaties weer vroeg starten met de voorbereiding van de jaarwisseling. De afgelopen jaarwisseling is gelukkig iets rustiger verlopen dan die van vorig jaar, maar het aantal meldingen en incidenten is nog steeds onacceptabel hoog. Dat schrijven de ministers Ter Horst (BZK), Hirsch Ballin (Justitie) en Cramer (VROM) in een brief over de afgelopen jaarwisseling aan de Tweede Kamer. Rond de laatste jaarwisseling vonden 5.412 incidenten plaats. Een vergelijking met het jaar ervoor is niet te maken door verschillen in registratie. Het aantal aangiften was 2.631, bijna 1.000 minder dan het jaar ervoor. Het aantal aanhoudingen was 1.137, dat is meer dan het jaar ervoor (878). Dit valt te verklaren uit het gevoerde zerotolerance- en lik-op-stuk-beleid.
De meeste incidenten betroffen vernieling (2.591) en brandstichting (2.037). In 229 gevallen was sprake van geweld tegen werknemers met een publieke taak. Er werden daarbij 246 mensen aangehouden. Van de ruim 2.000 brandstichtingen betrof het 157 keer een gebouw of voertuig van een dienst met een publieke taak. In totaal zijn 638 zaken die met de jaarwisseling te maken hadden door de politie bij het Openbaar Ministerie aangebracht: 166 keer geweld tegen personen, 174 keer vernieling, 71 keer geweld tegen personen bij de uitvoering van hun publieke taak. De overige 227 zaken hadden vooral te maken met vuurwerk en overlast. In de vier grote steden zijn supersnelrechtzaken gehouden op 2 en 5 januari. Hier zijn 33 zaken behandeld. In de andere arrondissementen is gewoon snelrecht toegepast (94 zaken). Voor lichtere zaken zijn transacties aangeboden of hebben verdachten een dagvaarding gekregen.

De VROM-inspectie heeft in 2008 ongeveer 160 partijen consumentenvuurwerk getest; 30 procent werd afgekeurd, circa 40 ton ondeugdelijk vuurwerk is in beslag genomen.
Daarnaast is in 2008 in totaal 560 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen, zeven keer zo veel als in 2007.
De Stichting Consument en Veiligheid heeft via internet campagne gevoerd om vooral jongeren te wijzen op de gevaren van illegaal vuurwerk. De filmpjes die mensen aan elkaar konden doorsturen zijn ruim 730.000 keer bekeken en kregen een hoge waardering. Consument en Veiligheid concludeert dat de campagne effectief is geweest, gezien het lage percentage letselslachtoffers onder jongeren.
Dit jaar zijn rond de jaarwisseling 790 mensen met letsel in ziekenhuizen behandeld, tegen 1100 een jaar eerder. Wel was het aantal ziekenhuisopnames 14 procent hoger.