Harttransplantaties

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT/IB-2910381

3 februari 2009

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van berichten in de media wil ik u graag informeren over de juiste stand van zaken rond harttransplantaties in Nederland.

In tegenstelling tot het beeld dat is ontstaan worden geen organen vernietigd door tijd -en vervoerproblemen. Ook is het onjuist dat in 2007 slechts 32,9 % van de geschikt bevonden donorharten werd getransplanteerd.

De media, en ook Hartpatiënten Nederland, van wie ik over deze kwestie een brief ontving, hebben de cijfers vermoedelijk onjuist geïnterpreteerd. Ten aanzien van de harten die ter beschikking komen geldt dat deze vervolgens nog moeten worden beoordeeld op geschiktheid. Om de kans op een succesvolle harttransplantatie te vergroten, worden kwaliteitseisen gesteld aan donorharten. Veel van de uitgenomen harten voldoen niet aan deze eisen en zijn dus niet geschikt voor transplantatie. De hartkleppen van deze donorharten kunnen vaak nog wel worden gebruikt. De reden dat het hart niet geschikt is kan zijn dat de donor te oud was waardoor vaker sprake is van een ongeschikt hart als gevolg van vaatlijden (in Nederland hanteert men een hogere leeftijdsgrens voor hartdonatie dan in andere landen), dat het hart afkomstig was van een non-heartbeating donor, of dat het niet geschikt was omdat het hart was beschadigd door eerder doorgemaakte infarcten, hartkleplekkages of andere cardiologische problemen.

De suggestie is gewekt dat organen die in Nederland niet gebruikt worden, naar het buitenland zouden verdwijnen. Het komt inderdaad voor dat in Nederland geen geschikte ontvanger te vinden is voor een aangeboden hart, in dat geval kan het voorkomen dat het hart naar het buitenland gaat. Maar Nederlandse donorharten worden in eerste instantie aan Nederlandse patiënten aangeboden.

Navraag bij de Nederlandse Transplantatie Stichting leerde dat de balans in hartuitwisseling, die door Eurotransplant wordt bewaakt, tussen Nederland en de andere 6 Eurotransplantlanden de afgelopen 3 jaar ongeveer gelijk was. In 2008 kreeg Nederland zelfs 9 harten voor transplantatie aangeboden, terwijl er 2 harten van Nederlandse donoren naar het buitenland gingen.
Ik vertrouw erop u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink