Een brief aan cliënten

Ook cliënten kunnen gevolgen ondervinden van de invoering van zorgzwaartebekostiging. Maar weten ze dat wel? Voor cliënten zijn er minder informatiekanalen dan voor zorginstellingen. Reden voor staatssecretaris Bussemaker om alle cliënten in de intramurale zorg een brief te sturen. Voor de verspreiding van de brief wordt binnenkort de medewerking van de instellingen gevraagd.

Zorgzwaartebekostiging

Meer of minder

In de brief lezen cliënten wat zij van zorgzwaartebekostiging (kunnen) merken. Het opstellen van een zorgplan bijvoorbeeld, en de indeling in zorgzwaartepakketten. Ook staat er beschreven dat cliënten mogelijk minder of meer zorg gaan ontvangen. Om de brief voor iedereen begrijpelijk te maken, is de tekst gelezen en herschreven door Bureau Eenvoudig Communiceren.

Samenwerking

Bij het schrijven van de cliëntbrief waren brancheorganisaties van zorginstellingen en cliëntorganisaties betrokken. Zij komen met het ministerie van VWS samen in een communicatiewerkgroep. Hierin is ook besloten dat naast de cliënten, de cliëntenraden een brief over zorgzwaartebekostiging krijgen. Deze brief wordt afzonderlijk verstuurd.

Verspreiding

Voor de verspreiding van de brief aan de cliënten vraagt het ministerie de medewerking van de zorginstellingen. Elke instelling krijgt binnenkort honderd exemplaren van de brief, met het verzoek om deze op korte termijn onder haar cliënten te verspreiden. Heeft uw zorginstelling meer dan honderd cliënten? Dan kunt u uiteraard meer exemplaren aanvragen. Hierover ontvangt u nog meer informatie.