'Ambitieuze doelstellingen duurzame energie waarmaken'

De Nederlandse overheid is ondanks de economische crisis vastberaden om de ambitieuze doelstellingen voor een duurzame energiehuishouding te behalen.

Dat zei minister Van der Hoeven maandag 2 februari 2009 bij de presentatie van het landenrapport Nederland van het Internationaal Energie Agentschap. 'Door de dalende olieprijs, wordt duurzame energie minder aantrekkelijk en is het moeilijker om steun te krijgen voor duurzame energieprojecten. Dan is politieke steun noodzakelijk om ze te kunnen realiseren. Ik kan u verzekeren dat die steun er is,' zei Van der Hoeven.

Broeikasgas

Het kabinet heeft zich voorgenomen in 2020 de hoeveelheid broeikasgas met 30 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. In dat jaar moet bovendien 20 procent van de energie komen van hernieuwbare bronnen als wind en zon. Van der Hoeven kreeg het landenrapport uit handen van directeur Nobuo Tanaka. Zijn agentschap noemt de plannen van Nederland met duurzame energie 'zeer ambitieus'.

Kernenergie

Het IEA vindt ook dat Nederland vaart moet zetten achter de plannen voor een tweede kerncentrale in Nederland. In het regeerakkoord is afgesproken dat in deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrale wordt gebouwd.

Volgens Van der Hoeven staat het denken over kernenergie in Nederland echter niet stil. 'Het ministerie van Economische Zaken en dat van Milieu maken scenario's voor een toekomst met en zonder kernenergie in Nederland.'