Primeur Omgevingsloket online Leidschendam-Voorburg

De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt als eerste Omgevingsloket online in gebruik. Omgevingsloket online maakt het mogelijk om vanuit huis of kantoor via de website van de gemeente digitaal vergunningen aan te vragen.

Wie bijvoorbeeld een huis, woningbouwproject of fabriek wil bouwen, heeft daarvoor verschillende vergunningen bij verschillende overheden nodig. Omgevingsloket online maakt de vergunningaanvraag een stuk makkelijker, goedkoper en sneller.

Eén oogopslag
Een groot voordeel is dat aanvragers vooroverleg kunnen voeren met de overheid en volgen hoe hun zaak erbij staat. Ook kunnen zij voortaan bijlagen elektronisch bijsluiten. Tot nu toe moesten zij soms dozen vol bijlagen inleveren. Nu kan de aanvrager eenvoudig zien welke vergunningen nodig zijn, ze direct aanvragen en meldingen doen die nodig zijn om bouwplannen te realiseren. Het gaat daarbij om veel voorkomende toestemmingen voor de bouw-, reclame-, inrit-, kap- en sloopvergunning en de vergunning of melding in het kader van het Gebruiksbesluit.

Toekomst
Voorjaar 2009 kunnen aanvragers de meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit doen. Het Activiteitenbesluit stelt algemene regels aan bedrijven, waardoor die bedrijven geen milieuvergunning meer nodig hebben. Omgevingsloket online wordt gefaseerd ingevoerd. De eerste aanvragers worden bij het indienen van een vergunning begeleid door gemeente Leidschendam-Voorburg. Vanaf begin februari kunnen de 29 koplopergemeenten zich voorbereiden op de ingebruikname van Omgevingsloket online. Daarna volgen de overige gemeenten.

Betere dienstverlening
Het kabinet streeft naar betere dienstverlening van de overheid en lastenverlichting voor burgers en bedrijven. Daarom worden verschillende wetten vereenvoudigd of geschrapt. Het ministerie van VROM levert met de Wabo aan de lastenreductie een bijdrage van 84,5 miljoen euro voor bedrijven, en 11,7 miljoen euro voor burgers.

Wabo
Omgevingsloket online is een belangrijke stap naar een betere elektronische dienstverlening met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).