Nieuwe maatregelen tegen misbruik Europa-route

Staatssecretaris Albayrak wil tegengaan dat misbruik wordt gemaakt van de zogenaamde Europa-route. In aanvulling op maatregelen die schijnhuwelijken moeten tegengaan, stelt zij nieuwe eisen aan de relatie van niet-gehuwde partners die met een beroep op Europese regels in Nederland willen verblijven. Voortaan moeten zij aantonen dat de relatie duurzaam is, bijvoorbeeld omdat zij langer dan een half jaar samenwonen of samen een kind hebben. Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het Europese vrije verkeer van personen wordt door de aanscherping niet aangetast.

Naast de aanscherping van de regels voor ongehuwde partners pleit staatssecretaris Albayrak in Europa voor een systeem waarbij lidstaten registreren hoeveel buiteneuropese gezinsleden een beroep doen op het vrij verkeer van personen en elkaar daarvan op de hoogte houden. Hierdoor wordt het eenvoudiger om misbruik en fraude vroegtijdig te signaleren en tegen te gaan. Vooruitlopend hierop werkt de IND al samen met de immigratiediensten van België en Duitsland.

Staatssecretaris Albayrak heeft de IND en het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatie Centrum (WODC) van het Ministerie van Justitie de opdracht gegeven om een onderzoek naar de omvang en de samenstelling van de groep buiteneuropese gezinsleden van gemeenschapsonderdanen in te stellen.