Kredietcrisis wel invloed op, maar geen bedreiging voor toekomst PPS

Op 12 januari gaven Gideon Tilburgs en Jos Heemelaar namens het bedrijf John Laing een presentatie bij de Rijksgebouwendienst.

John Laing is betrokken bij de realisatie van het pps-project voor de IB-groep en de Belastingdienst in Groningen. Tilburgs bijdrage focuste op de invloed van de kredietcrisis op de pps-markt en hoe daarmee omgegaan wordt. Door deze 'credit crunch' is de financieringsmarkt pps wezenlijk veranderd. Zoals bijvoorbeeld de liquiditeitskrapte, hogere marges op leningen, conservatievere financieringsvoorwaarden en in het algemeen een meer risico-averse houding van banken. Dit heeft als gevolg dat de financiering van pps-projecten minder makkelijk rond te krijgen is. Daarbij merkt John Laing wel op dat zij dit niet als een bedreiging zien voor de toekomst van pps.

Om echter de financiën bij nieuwe aanbestedingen scherp te krijgen, komt Heemelaar met vier mogelijke verbeterpunten:

  • Funding competition na aanwijzing preferred bidder. Hierbij wordt de ‘F’ uit de aanbesteding gehaald en later los aanbesteed.
  • Garanderen van een belangrijk deel van de aflossing van het benodigde kapitaal (de Rijksgebouwendienst doet dit al).
  • 'Bullit' payments. Dit voorstel houdt in dat op een bepaald moment, bijvoorbeeld na de bouw, een groot bedrag ineens wordt betaald waardoor de totale schuldenlast van het project afneemt en dus de financiering eenvoudiger wordt.
  • De Europese Investeringsbank (EIB). Deze bank is opgericht om financiering voor grote projecten beschikbaar te stellen onder aantrekkelijker voorwaarden. Het kan aantrekkelijk zijn om hen als bank te betrekken.

Daarnaast merkt John Laing op dat het belangrijk is om zoveel mogelijk flexibiliteit in te bouwen met betrekking tot de financiering. Beide sprekers geven aan dat de 'credit crunch' tijdelijk zal zijn en dat de financiële markt er op moment van contractsluiting wel heel anders uit kan zien.