Convenant lokale vrijwilligersverzekering

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Ralph Pans voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondertekenen donderdag 29 januari een convenant om gemeenten aan te zetten lokale vrijwilligersverzekeringen af te sluiten. Met ingang van 1 januari 2009 is jaarlijks 4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor lokale vrijwilligersverzekeringen.

De vrijwilligersverzekering past in het kabinetsbeleid om de regeldruk te verminderen en de dienstverlening te verbeteren. Het kabinet heeft het thema ‘meer ruimte voor vrijwilligers’ opgenomen in de top 10 van aan te pakken knelpunten voor burgers. Staatssecretaris Bijleveld van BZK zet zich in om samen met gemeenten vrijwilligersorganisaties meer ruimte te geven hun echte werk te doen.

Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligersorganisaties aansprakelijkheidskwesties als een groot knelpunt ervaren. Er bestaat veel onduidelijkheid over de bestuurdersaansprakelijkheid en die van de vrijwilligers zelf. De meeste vrijwilligers(organisaties) weten niet of en hoe de aansprakelijkheid van de vereniging, de leden, het bestuur en de vrijwilligers is afgedekt. De risico's worden klein geacht en zodoende verkeerd ingeschat. Bijkomend probleem zijn de kosten verbonden aan de noodzakelijke verzekeringen.

De lokale vrijwilligersverzekering biedt een vergaande oplossing van een belangrijk knelpunt onder vrijwilligers en zorgt voor een merkbaar verschil door de vermindering van kosten, ergernis en administratieve rompslomp voor vrijwilligersorganisaties.

De VNG wil samen met het Rijk gemeenten stimuleren lokale vrijwilligersverzekeringen af te sluiten.


Waar:

Promotie Haags Vrijwilligerswerk (HOF), Riviervismarkt 2, 2513 AM Den Haag

Wanneer:

Donderdag 29 januari

9:45 – 10:45

Pers is van harte uitgenodigd bij deze ondertekening aanwezig te zijn.