Brief beantwoording kamervragen kerstdiner top ABN Amro

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de bovengenoemde schriftelijke vragen van de leden (Tony) van Dijck en Wilders (beiden PVV).

Hoogachtend,
de minister van Financiën,


Wouter Bos

1. Bent u bekend met het bericht dat de top van ABN Amro een onvergetelijk kerstfeest heeft gevierd in Loosdrecht?
Met dat bericht ben ik bekend.
2. Wat vindt u er als eigenaar van ABN Amro van, dat de dikbetaalde bestuurders van deze bank een corpulent bacchanaal voor zichzelf hebben aangericht op kosten van de belastingbetaler?
3. Kunt u uiteenzetten hoeveel dit elite-feestje precies heeft gekost en waarom er niet gekozen is voor een sobere afsluiting, die beter zou passen bij het rampjaar dat De bank in 2008 heeft meegemaakt? Zo neen, waarom niet?
4. Deelt u de mening dat de kosten van dit feest moeten worden gedeeld door alle deelnemers aan dit feest en niet door de belastingbetaler? Zo neen, waarom niet?
5. Bent u van plan om dit soort uitspattingen van overbetaalde en met bonussen beladen bankiers aan banden te leggen?
Antwoord op vraag 2 t/m 5
Het is niet ongebruikelijk dat organisaties het jaar afsluiten met activiteiten voor hun medewerkers, ook niet bij staatsdeelnemingen. Wel past bij de huidige situatie op de financiële markten, en de daarmee samenhangende positie van enkele financiële instellingen, mijns inziens een andersoortige afsluiting dan zich in andere tijden wellicht heeft voltrokken.
De door vragenstellers gekozen kwalificaties van dit specifieke kerstdiner komen echter niet overeen met de feiten zoals die mij bekend zijn. ABN Amro meldt desgevraagd, dat de locatie (de sociëteit van de watersportvereniging Loosdrecht) om niet kon worden gehuurd als gevolg van het lidmaatschap van één van de deelnemers aan het diner, dat sprake was van een door de medewerkers van de watersportvereniging bereid driegangenmenu en dat de ruimte voor de gelegenheid in kerstsfeer is gebracht.
Als één van de drie aandeelhouders in ABN Amro wil ik er overigens voor waken om met regelmaat opvattingen te ventileren over dergelijke onderwerpen, die in eerste instantie toch vooral een verantwoordelijkheid zijn van het management van de bank. Uiteraard is het management van de bank wel gewezen op de ook voor deze activiteiten relevante (en veranderde) context nu de bank deels in overheidshanden is.
6. Is het waar dat de bestuursvoorzitter van ABN Amro niet van plan is om van zijn eindejaarsbonus af te zien? Zo ja, hoe gaat u de bestuursvoorzitter de oren wassen?
Nee, dat is niet waar. Bestuursvoorzitter Fisher van ABN Amro heeft, in het kader van de steunoperatie door de Britse overheid aan de Royal Bank of Scotland, afgezien van zijn bonusaanspraken over 2008.