Beantwoording kamervragen over kostentransparantie bij banken en verzekeraars

Geachte voorzitter,

Bijgaand treft u de antwoorden op de vragen van leden Vos en Blanksma over kostentransparantie bij banken en verzekeraars.

Hoogachtend,

de Minister van Financiën

Wouter Bos


2009Z00096 / 2080909100

Vragen van de leden Vos (PvdA) en Blanksma-van den Heuvel (CDA) aan de minister van Financiën over kostentransparantie bij banken en verzekeraars. (Ingezonden 7 januari 2009)

1

Kent u de berichtgeving over de enorme prijsverschillen van overlijdensrisicoverzekeringen en de verdiensten die verzekeraars en banken daarbij opstrijken?

Ja.

2

Is het waar dat banken en verzekeraars buitenproportionele kosten en provisies berekenen voor verkochte polissen en daar niet over communiceren met de klant?

Banken en verzekeraars berekenen inderdaad kosten en provisies door aan klanten voor verkochte producten. De hoogte van deze kosten en provisies kunnen verschillen per aanbieder en per product.

Ik heb mij steeds sterk gemaakt voor goede informatie voor met name consumenten om een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken. Hiertoe is het afgelopen jaar een pakket maatregelen vastgesteld in overleg met de sector, waarmee beloningstransparantie van tussenpersonen én kostentransparantie van aanbieders wordt geregeld. Per 1 januari moeten tussenpersonen aan de consument de door hen ontvangen provisie bekend maken. Vanaf 1 juli komen daarbij nog regels met betrekking tot de kostentransparantie van aanbieders bij. Deze nieuwe eisen zijn van toepassing op complexe producten en hypotheken, omdat bij deze relatief ingewikkelde producten gebrek aan transparantie een probleem kan vormen. Bij eenvoudige financiële producten wordt een consument in staat geacht om zelf te vergelijken en te kiezen. Dankzij de verbeterde informatie kan de consument straks zelf bepalen of hij de kosten in verhouding vindt tot de geleverde dienst of product.

Toen we hierover spraken heb ik uw Kamer toegezegd begin 2010 een evaluatie van onder meer de reikwijdte van deze regels uit te voeren. Op basis daarvan zullen we kunnen bepalen of de reikwijdte dient te worden aangepast.

3

Deelt u de meningdat banken en verzekeraars transparantie over de kosten en provisie moeten geven aan de polishouders om een gelijk speelveld tussen de direct writers en tussenpersonen te bewerkstelligen?

Daar ben ik het mee eens en dat is ook de reden dat vanaf 1 juli de eisen met betrekking tot kostentransparantie voor aanbieders in het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo) zullen worden opgenomen. Binnenkort zal ik een consultatieronde starten voor deze regelgeving, waardoor de kostentransparantie die thans geldt voor beleggingsverzekeringen breder wordt getrokken en ook van toepassing wordt op overige complexe producten met een component vermogensopbouw. Daarmee krijgt de consument inzicht in de wijze waarop kosten worden ingehouden op de inleg of premie en de invloed hiervan op het rendement en de uitkering.

4

Bent u bereid met de banken en verzekeraars te onderzoeken op welke manier zij kosten en provisietransparantie richting de consument kunnen bewerkstelligen?

Hierover is uitgebreid gesproken met de sector en dit heeft geleid tot het pakket maatregelen waaraan ik hierboven refereerde.