Vijf politiekorpsen onder financieel toezicht

politielogo.jpg

Minister Ter Horst heeft vijf politiekorpsen onder preventief financieel toezicht geplaatst, omdat hun meerjarige begroting tekorten vertoont. Het gaat om de korpsen Friesland, Drenthe, Gelderland-Zuid, Brabant-Noord en Limburg-Noord. De korpsen mogen de eerste maanden van dit jaar geen uitgaven doen die uitkomen boven het bedrag dat de korpsen van BZK krijgen of verplichtingen aangaan die de komende jaren leiden tot extra uitgaven. In de tussentijd zoekt het ministerie samen met de korpsen naar mogelijkheden om de begroting weer op orde te brengen. Als dat tot een sluitende begroting leidt kan het preventieve toezicht weer vervallen. Dan rest het gewone toezicht achteraf.

Zes andere korpsen hebben ook tekorten in hun begroting en meerjarenraming, maar hebben toestemming gekregen om het gat te dichten door gebruik te maken van hun financiële reserves. Dit gebeurt bij de korpsen IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Noord-Holland Noord, Amsterdam-Amstelland Haaglanden en Midden- en West-Brabant.

Momenteel gaan het ministerie en het korps Gelderland-Zuid na of ook dit korps nog gebruik kan maken van het eigen vermogen, om op die manier het preventieve toezicht weer te kunnen beëindigen.