Kafka in de Polder

En het boek dat vandaag gepresenteerd wordt laat de overheid en dan bedoel ik alle overheden. Laat de overheid zien dat ze deel kan worden van de oplossingen van problemen in plaats van obstakel.Nou de Kafkabrigade is eigenlijk een groep van onderzoekers die overheden helpt om onnodige bureaucratie te bestrijden.

De Kafkabrigade heeft ook in het afgelopen jaar weer een aantal zaken aan het licht gebracht die wij anders denk ik niet opgelost zouden hebben. Door gewoon maar eens al die mensen aan een tafel te zetten kijken waar gaat het nou eigenlijk om? Houden we vast aan regels die, waar je je ook aan moet vasthouden? Ja dan zijn we toch tot een aantal oplossingen van problemen van mensen gekomen waarvan ik anders moet zeggen dat we ze niet opgelost hadden.

De vraag is dus hoe ontwikkel je een methode waar je niet alleen het symptoom bestrijdt maar waarbij je probeert op al die verschillende plekken waar toegang geblokkeerd wordt de mensen te mobiliseren en ook de ideeen naar boven te krijgen om kleine stapjes te zetten aan alle kanten waardoor je die toegang wel creeert. Nou dat is wat we geprobeerd hebben met de Kafkabrigade. En we vonden het tijd geworden om die methode eens op papier te zetten.

En daarmee wil ik graag staatssecretaris Bijleveld 'In de polder' aanbieden. Met dit een klein bedankje voor de samenwerking die we hebben gehad, maar ook met gezonde hoop dat we hier de volgende fase mee in gaan.

Bureaucratie is op zich ook niet slecht we hebben het specifiek over overbodige bureaucratie want bureaucratie heb je wel nodig. Mensen ontwikkelen beleid vaak met de beste intenties maar vaak als er meerdere organisatie betrokken zijn dan raken al die organisaties gezamenlijk het zicht op de werkelijkheid soms kwijt en raken burgers verstrikt en dan proberen wij weer te ontwarren.

Kafka in de Polder voor slechts 15,95. En dat klinkt misschien wat veel voor 80 pagina's, maar je kan er miljoenen mee terugverdienen in je organisatie. En je kan er ook een boel leed mee besparen. Voor jezelf als ambtenaar, maar ook voor de burgers die je probeert te bedienen.

Het is toch belangrijk dat mensen van buiten of vanuit universiteiten of zo'n brigade met pioniers dat die gewoon kijken naar wat gebeurt er nou en dat die je even weer er aan herinneren zo van dat was niet goed en dat moet je toch anders doen en ook voorbeelden aandragen
die wij dan kunnen oplossen.