Antwoorden op kamervragen over de inkrimping van het korps Gelderland-Zuid

1.Vraag
Kent u het bericht ‘Politie Gelderland-Zuid vreest forse inkrimping’ ? (1)

1.Antwoord
Ja.

2.Vraag
Klopt het dat het korps Gelderland-Zuid jaarlijks acht miljoen misloopt omdat Nijmegen niet als centrumgemeente is aangewezen?

3.Vraag
Welke gevolgen heeft dit voor de capaciteit op straat en de handhaving van de openbare orde?

Antwoord 2 en 3
Samen met het politieveld is een aantal jaren gewerkt aan een nieuw budgetverdeelsysteem (BVS) voor de regionale politiekorpsen. Met het BVS is het korpsbeheerdersberaad (Kbb) in de eerste helft van 2006 akkoord gegaan. Het BVS is ingevoerd op 1 januari 2007. In het BVS wordt een specifieke definitie gehanteerd voor de indicator centrumgemeente grootstedelijke agglomeraties. Op grond van deze definitie komt Nijmegen -naast andere gemeenten- niet in aanmerking voor deze status in het BVS. Het BVS wordt uitgevoerd zoals overeengekomen met het Kbb. Van het ‘mislopen’ van budget is dan ook geen sprake.

De korpsbeheerder van het regionale politiekorps Gelderland-Zuid is, zo blijkt uit het ontvangen ambtsbericht, van mening dat de toepassing van huidige definitie ongenuanceerd is. Daardoor loopt volgens de korpsbeheerder Gelderland-Zuid 8 miljoen mis, zijnde 66 executieve fte. Uiteraard kan met een groter budget meer aan opsporing en handhaving van de openbare orde worden gedaan.

Een rechtvaardige en adequate verdeling van de beschikbare middelen voor de Nederlandse politie heeft mijn continue aandacht. Mede op verzoek van de korpsbeheerders ben ik al enige tijd geleden met een onderzoek gestart om te komen tot een vernieuwing van de gehanteerde definitie van de indicator centrumgemeente grootstedelijke agglomeraties in het BVS. Het regionale politiekorps Gelderland-Zuid neemt, naast andere korpsen, deel aan dit onderzoek. De uitkomsten verwacht ik begin 2009. Ook voer ik momenteel onderzoek uit naar de grensregioproblematiek. Op de gevolgen van deze onderzoeken voor het korps Gelderland-Zuid (en andere korpsen) kan ik niet vooruitlopen.

4.Vraag
Op basis van welke criteria wordt bepaald wat een centrumgemeente is?

4.Antwoord
In het BVS wordt een specifieke definitie gehanteerd voor de indicator centrumgemeente grootstedelijke agglomeraties. Elke grootstedelijke agglomeratie telt één of meerdere gemeenten. Een gemeente behoort tot een grootstedelijke agglomeratie als meer dan de helft van het aantal inwoners in een stedelijk gebied woonachtig is. De kern van een grootstedelijke agglomeratie bestaat altijd uit een grote stad. Deze stad is benoemd als ‘centrumgemeente’ van een agglomeratie bestaande uit meerdere gemeenten.

5.Vraag
Op basis van welke criteria wordt het bedrag, dat het korps Gelderland-Zuid krijgt, vastgesteld?

5.Antwoord
Het budgetverdeelsysteem werkt met een negental omgevingskenmerken (bijvoorbeeld oppervlakte en inwoners). Deze kenmerken bepalen, in onderlinge samenhang, per regiokorps het relatieve aandeel in de werklast van de Nederlandse politie. Aan de hand van deze relatieve verdeling wordt het beschikbare budget uitgekeerd aan de regionale korpsen. De indicatoren zijn voorzien van een landelijk erkende definitie en een objectieve bron om hun waarde te meten.

Naast een BVS budget ontvangen regionale korpsen ook bijzondere budgetten (zoals budget voor wijkagenten en vergrijzing) Deze specifieke budgetten worden niet via het BVS model over de korpsen verdeeld. Voor elk specifiek budget wordt in overleg met het politieveld een verdeelsleutel bepaald.

6.Vraag
Wanneer kunnen wij een nieuwe budget verdeelsystematiek verwachten, aangezien u in het Wetgevingsoverleg Politie heeft aangeven dat het huidige systeem waarop de gelden worden verdeeld tussen de politiekorpsen niet werkt?

6.Antwoord
Ik ben voornemens om in 2009 groot onderhoud te laten plaatsvinden door op basis van de werklastgegevens en de uitgaven van de regionale politiekorpsen het huidige systeem te verbeteren. Hierbij zullen de mogelijkheden worden bezien het systeem te vereenvoudigen. Momenteel wordt reeds een budgetmutatievolgsysteem ontwikkeld waarmee het systeem inzichtelijker zal worden. Daarnaast ben ik voornemens om relevante uitkomsten van onderzoek naar de vernieuwing van de gehanteerde definitie van de indicator centrumgemeente grootstedelijke agglomeraties en grensproblematiek in het BVS te passen. Dit alles zal leiden tot een vernieuwd systeem in 2010 ten behoeve van het budgetjaar 2011. Ik wil u erop wijzen dat deze aanpassing budgettair neutraal plaatsvindt. Met andere woorden; aanpassing in het systeem leidt tot budgetverschuivingen tussen regionale politiekorpsen. Er zal dus sprake zijn van ‘stijgers en dalers’.

1) De Gelderlander, 17 november 2008