Uitgezonden burgers in het zonnetje

Staatssecretaris Jack de Vries reikte vandaag oorkondes en herinneringsspelden uit aan 8 medewerkers van Home-Base Support. De burgers van deze onafhankelijke non-profit organisatie waren uitgezonden naar Afghanistan om daar een militair tehuis te bemannen. In deze zogenoemde Echo’s kunnen militairen en burgers, ongeacht nationaliteit, religie rang of stand, zich na het werk ontspannen.

De staatssecretaris benadrukte dat de medewerkers van Home-Base Support een belangrijke bijdrage aan de missie leverden door de militairen in het operatiegebied de gezelligheid en geborgenheid van een ‘thuis’ te bieden.

Militairen krijgen na hun uitzending normaal gesproken een herinneringsmedaille opgespeld. Burgers hebben dit voorrecht niet, maar de bewindsman onderstreepte dat de speld en oorkonde een vergelijkbare vorm van waardering zijn. Ook zij zijn immers lang van huis, verblijven in hetzelfde operatiegebied en moeten evengoed hun thuisfront missen.

Home-Base Support is ontstaan uit de fusie van de stichting Protestants Interkerkelijk Thuisfront en de stichting Pro Rege. Beide zijn opgericht door betrokken burgers en kerken.