Wijkverbod bij aanpak overlast probleemjongeren

Minister Hirsch Ballin wil dat rechters een wijkverbod als zelfstandige maatregel kunnen opleggen om overlast van probleemjongeren effectief te bestraffen. Hierdoor kan het strafrecht bijdragen aan de leefbaarheid in steden en wijken. Bovendien sluit het goed aan bij het snelrecht en de ontwikkeling van de Veiligheidshuizen, waarin gemeenten, jeugd- en zorginstellingen, politie en justitie onder één dak samenwerken.

Er bestaat een toenemende behoefte aan snel optreden door politie, openbaar ministerie en rechterlijke macht. Probleemjongeren die vernielingen aanrichten, geweld gebruiken en het werk van hulpverleners verstoren of bewoners en winkeliers in wijken lastig vallen, moeten stevig worden aangepakt.

Rechters krijgen mogelijkheden om beter in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals overlast in wijken en buurten. De rechter kan de vrijheidsbeperkende maatregel opleggen in plaats van of naast een geldstraf of vrijheidsstraf. In de praktijk zal het effect van een wijkverbod als zelfstandige maatregel groter zijn omdat voor een langere duur kan worden gekozen dan bij een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Verder onderzoekt minister Hirsch Ballin hoe het wijkverbod kan aansluiten bij een zo doeltreffend mogelijke vormgeving van het snelrecht, waarmee hij tegemoetkomt aan behoeften in de praktijk. Het wijkverbod is een nieuwe stap in het beleid van de bewindsman om overlast en jeugdcriminaliteit harder aan te pakken en zorgt ervoor dat het strafrecht voldoet aan de eisen van de tijd.