Nieuwe Stingersystemen overgedragen

Een Mercedes Benz voorzien van de Dual Mounted Stinger (DMS) raketlanceerinrichting.Een Mercedes Benz voorzien van de Dual Mounted Stinger (DMS) raketlanceerinrichting.De nieuwe Stinger Weapon Platforms (SWP) zijn vandaag officieel in gebruik genomen. De Stinger luchtdoelraketten zijn nu gemonteerd op het Fennek verkenningsvoertuig en de Mercedes-Benz jeep. Ze vormen de Nederlandse luchtverdedigingscapaciteit op zeer korte afstand.

De Fennek voorzien van Stinger Launching System.

De nieuwe systemen werden door de directeur Wapensystemen van de Defensie Materieel Organisatie, schout-bij-nacht Klaas Visser, overgedragen aan Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek. De overdracht op Luchtmachtbasis De Peel vormt daarnaast het startschot voor de reorganisatie van het Commando Luchtdoelartillerie (CoLua) van de landmacht.

De 36 Stingerplatforms worden verdeeld over 18 Fennekvoertuigen en 18 Mercedes Benz jeeps en zullen de huidige MAN Portable Air Defence Systems (Manpads) Stingers vervangen die militairen vanaf hun schouder afvuren. Naast de overdracht van de nieuwe luchtverdedigingssystemen is vandaag ook 12 Luchtverdedigingsbatterij ceremonieel opgeheven.

12 Luchtverdedigingsbatterij was hoofdzakelijk verantwoordelijk de radarsystemen in de eenheid, terwijl de Stinger Manpads waren verdeeld over 11 en 13 Luchtverdedigingsbatterij. Door een herverdeling van de luchtverdedigingsmiddelen over de twee batterijen en de komst van de nieuwe wapensystemen kan elke batterij zelfstandig de luchtverdedigingstaak uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van een andere eenheid voor de radarsystemen.

Nederlandse militairen schieten met Stinger luchtdoelraketten verschillende oefendoelwitten uit de lucht.

Bezoek voor meer video´s het defensiekanaal op YouTube.

Weapon Terminal

De Stinger radars worden ingedeeld bij 11 en 13 Luchtverdedigingsbatterijen.

Het terreinvaardige Fennek verkenningsvoertuig is in de luchtverdedigingsversie voorzien van een volledig geïntegreerd Stinger Launching System (SLS) met 4 Stinger luchtdoelraketten. Een voorraad van 4 Stinger raketten wordt meegevoerd in een opbergruimte achterop het voertuig. Het systeem wordt van binnenuit bediend. De commandant beschikt over een compleet radarluchtbeeld rondom het voertuig. Dit geïdentificeerde luchtbeeld wordt gepresenteerd op een Weapon Terminal, die van informatie wordt voorzien door het eigen draadloze radarnetwerk. Met één druk op de knop kan de schutter een geïdentificeerd doel selecteren en automatisch volgen met de geïntegreerde daglicht- en infraroodcamera’s. Het systeem kan 2 Stingers tegelijkertijd activeren en zeer kort na elkaar afvuren.

Het Stinger Weapon Platform op de Mercedes-Benz jeep bestaat uit een mechanische opbouw, de Dual Mounted Stinger (DMS) raketlanceerinstallatie, op een aangepast onderstel. Het SWP-Mercedes Benz is ontworpen en gebouwd door de eigen Defensie Materieel Organisatie. Ook bij de DMS maakt de commandant gebruik van het geïdentificeerde luchtbeeld bij het kiezen van mogelijke doelwitten. De DMS raketlanceerinrichting kan daarnaast eenvoudig worden losgekoppeld om vanaf andere plekken te worden afgevuurd. Met het elektronisch richtmiddel, gekoppeld aan de Weapon Terminal luchtbeeldinformatie, wordt de schutter met behulp van led-lampjes in de richting van het luchtdoel ‘geleid’. De schutter draait de DMS handmatig in de juiste richting op basis van de aangeleverde ‘stuurinformatie’. De schutter kan per keer 1 van de 2 Stingerraketten activeren en afvuren. Daarnaast worden 2 extra raketten meegevoerd.