Antwoorden op kamervragen over de bedreiging van een Nederlands Kamerlid op Aruba

Antwoorden op kamervragen van het lid Wilders (PVV) over de bedreiging van een Nederlands Kamerlid op Aruba. Van de Minister van Justitie mede namens de Minister-president, Minister van Algemene Zaken en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

1. Vraag

Heeft u kennisgenomen van het feit dat PVV-Kamerlid Brinkman op Aruba is bedreigd door de chef protocol die tegen Brinkman zei: "ik ga regelen dat u in elkaar geslagen wordt" (1)? Deelt u mijn mening dat deze bedreiging absoluut onaanvaardbaar is? Zo neen, waarom niet?

2. Vraag

Heeft u tevens kennisgenomen van de uitspraak van de Arubaanse Minister van Justitie die zei dat Kamerlid Brinkman "een klap op zijn smoel verdient"? (1) Deelt u mijn mening dat een dergelijke uitspraak van een Minister aan het adres van een Nederlands Kamerlid absoluut niet door de beugel kan en direct en resoluut ook van de zijde van de Nederlandse regering veroordeeld dient te worden? Bent u bereid deze uitspraken van de Arubaanse Minister van Justitie met kracht te veroordelen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1 en 2

Ik heb slechts kennis kunnen nemen van verschillende citaten in verschillende kranten (Telegraaf, Volkskrant, Trouw, Spits, Algemeen Dagblad, Nederlands Dagblad). Ik heb niet kunnen vaststellen of de citaten kloppen. Dreigen met geweld is niet aanvaardbaar, ongeacht wie het dreigement uit.

3. Vraag

Bent u bereid om het onmiddellijke aftreden van de Arubaanse Minister van Justitie Croes te eisen? Bent u tevens bereid zolang deze gevaarlijke mallloot niet is afgetreden, alle contacten van regeringswege met de Arubaanse regeringsmaffia te verbreken?

3. Antwoord

Binnen het Koninkrijk der Nederlanden zijn er drie autonome landen, Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba, met alle drie een eigen regering en parlement. Nederland gaat niet over de benoeming, het aftreden of ontslag van bewindslieden op Aruba, dat is een interne Arubaanse aangelegenheid. Ik zie geen reden de contacten met de Arubaanse regering te beperken laat staan te verbreken.

Overigens neem ik afstand van de bewoordingen als “gevaarlijke malloot” en “regeringsmaffia”.

4. Vraag

Bent u bereid terstond maatregelen te nemen om de veiligheid van het PVV-Kamerlid Brinkman op de Antillen te waarborgen?

4. Antwoord

Ik heb aandacht voor de veiligheidssituatie van de heer Brinkman.

5. Vraag

Wilt u deze vragen nog heden beantwoorden?

5. Antwoord

Bij deze.

( 1) De Telegraaf, 6 januari 2009