Wijziging belastingverdrag met Mexico

Op 11 december 2008 is in Mexico-stad het Protocol tot wijziging van het belastingverdrag tussen Nederland en Mexico ondertekend door de Nederlandse ambassadeur in Mexico, mw. Cora Minderhoud, en de Mexicaanse Minister van Financiën en Openbaar Krediet, dhr. Agustín Carstens.

Op verzoek van Mexico is onderhandeld over een protocol tot wijziging van het in 1993 gesloten belastingverdrag. Belangrijkste reden voor Mexico om een wijziging van het verdrag te willen, is het bestrijden van misbruik dat volgens Mexico onder het huidige verdrag plaatsvindt. Het misbruik bestaat volgens Mexico met name uit het opzetten van niet-reële fusies, reorganisaties en splitsingen met als voornaamste doel vermogen onbelast uit Mexico te verplaatsen.

Tijdens de besprekingen met Mexico is het aannemelijk geworden dat het genoemde misbruik daadwerkelijk plaatsvindt. Daarop zijn enkele maatregelen genomen in het onderhavige Protocol. Deze maatregelen zijn vergelijkbaar met de maatregelen die Mexico in al zijn recent gesloten verdragen is overeengekomen.

Tevens is het verdrag op een aantal punten gemoderniseerd en aangepast, bijvoorbeeld op het gebied van inlichtingenuitwisseling en bijstand bij invordering. Ten slotte is het maximum tarief dat Mexico aan bronbelasting op interest mag heffen, verlaagd van 15% naar 10%.

Het Protocol dient zowel in Mexico als in Nederland nog te worden goedgekeurd en zal pas daarna in werking treden.