Wetsvoorstel belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen aangenomen in de Eerste Kamer

Dinsdag 9 december 2008 is in de Eerste Kamer gedebatteerd over het wetsvoorstel belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen. Na het debat is dit wetsvoorstel zonder stemming aangenomen.

Tijdens de behandeling is de motie Reuten c.s. inzake een notitie over vervolgstappen tijdens deze kabinetsperiode ingediend. Stemming over deze motie vindt plaats op 16 december 2008. In het debat deed de staatssecretaris een toezegging over de fiscale behandeling van zogenaamd "phantom income".

Bij kleinere venture capital fondsen kan het namelijk voorkomen dat gewone aandelen die kwalificeren als een lucratief belang, omdat wordt voldaan aan de in de wet neergelegde hefboomdefinitie, op enig moment de status van lucratief belang verliezen als gevolg van contractueel overeengekomen substantiële terugbetalingen van het preferente aandelenkapitaal. Een dergelijk "statusverlies" kan dan leiden tot een fiscale afrekening over de meerwaarde in de gewone aandelen, nog vóórdat daadwerkelijk voordelen worden gerealiseerd. Sommigen spreken dan van "phantom income". De staatssecretaris van Financiën heeft tijdens de plenaire behandeling in de Eerste Kamer voor die situatie voor bestaande posities toegezegd dat ook fiscaal mag worden aangesloten bij de daadwerkelijke realisatie.