Schipholteam vindt drugs in rolstoel en gipsen been

Alleen in de rolstoel van de smokkelaar is al bijna twee kilo coke gevonden.De rolstoel waarin bijna twee kilo coke was verstopt.Op het eerste gezicht is er weinig bijzonders aan de man die met zijn gipsen been in een rolstoel de douane op Schiphol wil passeren. Als de mensen van het Schipholteam, een samenwerkingsverband van Koninklijke Marechaussee en Douane, beter kijken, blijkt het gips toch niet zo te zitten zoals het hoort. In werkelijkheid is het been niet gebroken, maar vervoert de 29-jarige Ecuadoriaanse man cocaïne.

Eerste luitenant Robert van Kapel, persvoorlichter marechaussee Schiphol: “Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het al eens als smokkelmethode aangetroffen. Van insecten tot wijnflessen. We hebben ook al vaker iemand met een gipsen been gehad, maar de combinatie met een rolstoel is nieuw.”

De man die zondagmiddag arriveerde op een vlucht uit de Dominicaanse Republiek zit niet alleen in een rolstoel met zijn been in het gips, maar is zelfs in het bezit van röntgenfoto’s. Desondanks vertrouwt het alerte Schipholteam de zaak niet en wordt er een arts bijgehaald. De arts constateert dat het gips veel te strak om het onderbeen zit. De röntgenfoto’s zijn bij nadere beschouwing behalve van slechte kwaliteit, niet van het betreffende been.

Een eerste test van het gips levert het vermoeden van gesmokkelde cocaïne op. Op basis van deze constateringen is de man aangehouden. In het ziekenhuis blijkt dat het been inderdaad niet gebroken is. Het gips is naar het Nederlands Forensisch Instituut opgestuurd voor nader onderzoek. Bij verder onderzoek wordt er ook bijna twee kilo cocaïne in de buizen van de rolstoel gevonden.

Voorlichting Koninklijke Marechaussee Schiphol: 020 - 6038437.