Jaaroverzicht pps 2008

Het afgelopen jaar was een vruchtbaar jaar op het gebied van pps. In 2008 bereikten vijf projecten de fase van financial close.

Voor de Rijksgebouwendienst waren dit de bouw en exploitatie van een gezamenlijk kantoor voor de Belastingsdienst en Informatie Beheer Groep in Groningen, de realisatie van een Belastingkantoor in Doetinchem en de nieuwbouw van een detentiecentrum in Rotterdam. Voor het ministerie van Defensie was dit de Kromhout Kazerne in Utrecht en Rijkswaterstaat bereikte de financial close voor het project capaciteitsuitbreiding Tweede Coentunnel.

Ook nieuwe pps-projecten dienden zich het afgelopen jaar aan. De Rijksgebouwendienst kondigde in augustus de aanbesteding van een nieuw te bouwen Justitieel Complex in de buurt van Schiphol aan. Rijkswaterstaat is bezig met een project voor de verbreding van de A15 en een marktverkenning voor de verbetering van de Afsluitdijk. Succes was er voor het pps-project renovatie van het ministerie van Financiën. De Rijksgebouwendienst en Financiën werden voor dit project beloond met een Rijksinkooptijger voor de innovatieve manier van inkopen en de uitmuntende samenwerking in het project. In november verhuisden de eerste medewerkers naar het vernieuwde ministerie. In 2008 is er weer een voortgangsrapportage pps aan de Tweede Kamer verzonden over de stand van zaken van pps in Nederland. De Commissie Ruding presenteerde in juni een rapport met aanbevelingen voor het kabinet om pps in Nederland te stimuleren. In het AO over deze aanbevelingen sprak een brede kamermeerderheid zijn steun uit.

In het kader van de interdepartementale samenwerking en kennisdeling op het gebied van pps hebben zowel Rijkswaterstaat als de Rijksgebouwendienst het afgelopen jaar verschillende workshops, opleidingen en congressen georganiseerd. Ook in 2009 gaan we verder met pps. Met lopende en nieuwe projecten en nog meer kennisontwikkeling en samenwerking.