Bouwend Nederland en Rijkswaterstaat

Waarom kunnen we dit niet in het echt? Dat vroeg een van de winnaars van de DBFM-netwerksimulatie zich af tijdens de evaluatie. 'Zo open en eerlijk zijn over elkaars belangen.'

De directeuren van Bouwend Nederland en de directeuren van Rijkswaterstaat speelden het spel onlangs een middag lang op uitnodiging van de PPS Kennispool van Rijkswaterstaat. Uitkomst? Verbazing en enthousiasme tegelijk. Verbazing omdat tijdens de simulatie oprechte samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer ogenschijnlijk moeiteloos tot stand komt terwijl dat in de praktijk nog niet blijkt mee te vallen. Enthousiasme, juist vanwege de behaalde resultaten. Naast de goede samenwerking waren dat in elk geval de creatieve oplossingen, de beslisvaardigheid en de mate waarin private en publieke partijen zich wisten te verplaatsen in elkaars belangen.

Het hoofd van de PPS Kennispool, Jan van Schoonhoven, toonde zich na afloop van de simulatie een tevreden mens. Bij aanvang hoopte hij nog dat de verzamelde directeuren ‘zijn’ middag de investering waard zouden vinden. Tijdens de evaluatie bleek dat hij daar niet aan hoefde te twijfelen. Zowel de bouwers als de waterstaters wilden het spel graag in eigen huis met projectteams gaan spelen om zich voor te bereiden op de toekomst. Om zich voor te bereiden op de toekomst. Want juist na al het oefenen willen beide partijen graag de vervolgstap zetten: DBFM in de praktijk.