Aantal uren wtv loopt flink op

Het aantal uren werktijdverkorting waarvoor minister Donner toestemming heeft gegeven, loopt flink op. Dit komt doordat de laatste tijd een aantal grotere bedrijven toestemming heeft gekregen. Inmiddels maken na iets meer dan drie weken 136 bedrijven gebruik van de tijdelijke regeling wtv. Daarmee is 191.890 uur gemoeid, zo schrijft minister Donner dinsdag aan de Tweede Kamer.

De tijdelijke regeling is op 1 december 2008 ingegaan. Na de eerste twee weken hadden 91 bedrijven toestemming voor werktijdverkorting voor in totaal 73.429 uur, zo meldde Donner toen aan de Kamer. Het kabinet heeft de tijdelijk wtv-regeling met veertien dagen verlengd tot 15 januari 2009; de regeling stopt eerder als de limiet die het kabinet heeft gesteld van 760.000 uur werktijdverkorting bereikt is.

De werktijdverkorting wordt in beginsel voor zes weken verleend en kan daarna drie keer verlengd worden, tot maximaal 24 weken. De minister vraagt van bedrijven bij verlenging een beschrijving van de concrete afspraken die zij met de vertegenwoordigers van werknemers hebben gemaakt over scholing van hun werknemers tijdens de werktijdverkorting of over detachering. Bij de eerste aanvraag voor wtv hebben bedrijven zich hiertoe verplicht. Donner wil dat bedrijven de wtv-periode niet alleen gebruiken om een acuut en tijdelijk omzetverlies op te vangen, maar ook om de inzetbaarheid van hun medewerkers onder meer via scholing te vergroten.