1.1 miljoen gezinnen ontvangen in 2009 kindgebonden budget

In januari 2009 treedt het kindgebonden budget in werking. Naar schatting komen ongeveer 1,1 miljoen gezinnen hiervoor in aanmerking. Veel gezinnen met kinderen gaan er vanaf 2009 honderden euro’s per jaar op vooruit.

Het kindgebonden budget is een nieuwe financiële tegemoetkoming voor huishoudens met kinderen, die afhankelijk is van het brutogezinsinkomen én van het aantal kinderen. Op de begroting van Jeugd en Gezin is in 2009 voor het kindgebonden budget bijna 900 miljoen euro gereserveerd.

Het kindgebonden budget is een financiële bijdrage van de overheid in de kosten die horen bij het opvoeden van kinderen. Het kindgebonden budget komt in de plaats van de kindertoeslag; dit is een bedrag dat lagere- en middeninkomensgroepen in 2008 per gezin krijgen. Vanaf 2009 krijgen deze gezinnen voor hun kinderen jonger dan 18 jaar maandelijks een bedrag per kind. Het bedrag voor het eerste kind is hoger dan voor het tweede kind. Het bedrag voor het tweede kind is hoger dan dat voor het derde kind, enzovoort.
De Belastingdienst betaalt in principe maandelijks het kindgebonden budget uit aan de gezinnen.

Veel gezinnen gaan erop vooruit

Naar verwachting hebben ongeveer 100.000 gezinnen die in 2008 niet in aanmerking kwamen voor de kindertoeslag, vanaf januari wel recht op kindgebonden budget. Voor ongeveer 500.000 gezinnen die in 2008 kindertoeslag kregen, betekent de overgang naar een systeem met een bedrag per kind dat ze in 2009 enkele honderden euro’s meer kunnen krijgen. Deze toename loopt de komende jaren verder op.

Kinderbijslag blijft bestaan

De kinderbijslag blijft gewoon bestaan. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid die niet afhankelijk is van het inkomen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert de kinderbijslag uit.