Persconferentie na ministerraad van 19 december 2008

Minister-president Balkenende reageert in de persconferentie na afloop van de ministerraad op het overlijden van een 24-jarige Nederlandse sergeant in Afghanistan.

Minister-president Balkenende:

Dames en heren, ik moet beginnen vandaag met een trieste mededeling. Minister Van Middelkoop heeft ons vanmiddag helaas moeten meedelen dat een van onze militairen, de 24-jarige sergeant Mark Weijdt, om het leven is omgekomen.

De ministerraad heeft daar met verslagenheid kennis van genomen. Wij voelen ons ten diepste verbonden met zijn ouders, zijn vriendin, verwanten en verdere vrienden. Wij denken aan hen en we leven met hen mee. Het is verschrikkelijk nieuws dat een donkere schaduw werpt op de komende kerstdagen.

De Nederlandse krijgsmacht wordt daar zwaar op de proef gesteld. Ook vandaag weer. De krijgsmacht dwingt groot respect af. Het verlies van Nederlandse militairen is telkens weer moeilijk te verwerken. Hun nabestaanden worden geconfronteerd met een onmetelijk verdriet. Wij wensen hen kracht toe in deze moeilijke en zware dagen. En dit soort berichten, en het is moeilijk dat opnieuw te vernemen. En die berichten die dwingen ons tot reflectie. Dat hebben we vandaag ook in de ministerraad gedaan. Door stil te staan bij de zware taak die onze mannen en vrouwen vervullen in Afghanistan en elders in de wereld. Belangrijk werk voor veiligheid en vrede, belangrijk omdat het gaat om het lot van mensen elders, maar het is ook gevaarlijk werk. En elk nieuw dodelijk slachtoffer raakt ons diep.

Reflectie, ook reflectie door stil te staan bij de verslechterende economische situatie en de gevolgen die dat heeft voor burgers en bedrijven. 2008 begon goed, maar inmiddels zitten we in zwaar weer. In mijn gesprekken met ondernemers en werknemers proef ik de bereidheid om er samen de schouders onder te zetten. Maar ik voel ook onzekerheid: mensen vragen zich af of ze volgend jaar nog werk hebben.

En we hebben stilgestaan bij mensen die zich inzetten voor onze samenleving. Als vrijwilliger, als mantelzorger, in het onderwijs, in de zorg. Mensen die vrijwel nooit in de schijnwerpers staan. Respect voor mensen in de zorg, maar ook respect voor dienstverleners, voor mensen met een publieke taak.

Zo kort voor kerst en oud en nieuw is het wellicht goed om de hoop uit te spreken dat de jaarwisseling dit jaar rustig zal verlopen. Met waardering en respect voor de mensen die zulk belangrijk werk verrichten. Ik denk aan politieagenten, ambulancepersoneel, brandweerlieden. Laten we proberen er een echt feest van te maken.

Ik wens u prettige, goede kerstdagen en een voorspoedige jaarwisseling toe. En na deze persconferentie zal er een aansluitende persconferentie plaatsvinden van de bewindslieden van BZK en Justitie, die zullen stilstaan bij de politieorganisatie. Dit is wat ik wilde melden naar aanleiding van wat er vandaag in de ministerraad aan de orde is geweest. Maar vooral ook naar aanleiding van het verdrietige bericht dat de minister van Defensie ons heeft overgebracht.