Ministerraad stemt in met eenvoudiger DBC-systeem

Per 1 januari 2010 wordt het nieuwe en vereenvoudigde systeem voor de registratie en declaratie van diagnosebehandelcombinaties (DBC's) ingevoerd. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het declaratieverkeer met verzekeraars maken ziekenhuizen al sinds 2005 gebruik van DBC's.

Per 1 januari 2010 wordt het aantal DBC's sterk verminderd en worden DBC's onder meer beter medisch herkenbaar voor artsen. Het administratieve proces wordt eenvoudiger wat de kans op fouten verkleint en de fraudegevoeligheid vermindert. De sector treft de komende tijd verdere voorbereidingen om in 2010 met de nieuwe DBC's te kunnen gaan werken.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wordt gevraagd voorbereidingen te treffen voor het mogelijk maken van landelijk geldende maximumtarieven per DBC in 2010. Deze gelden niet voor het segment van de zorg waar nu vrije prijzen zijn. Alleen als er in dat deel van de zorg budgetoverschrijdingen zijn, die niet terug te voeren zijn op het wegwerken van wachtlijsten, zullen ook daar maximumtarieven kunnen volgen.

Verder wil het kabinet in 2011 het huidige budgetsysteem van ziekenhuizen afschaffen en vervangen door een systeem waarbij ziekenhuizen worden bekostigd op basis van hun zorgprestaties (uitgedrukt in DBC's). De NZa wordt gevraagd een voorstel uit te werken voor een overgangsregime vanaf 2011.

Omzetting van het huidige budgetsysteem naar volledige prestatiebekostiging mag geen negatieve gevolgen hebben voor de betaalbaarheid en kwaliteit van zorg.