Gesprekken met belanghebbenden over MZI's

Het ministerie van LNV heeft op 16 en 17 december twee startbijeenkomsten gehouden voor het opstellen van beleid voor mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) in de Waddenzee, de Oosterschelde en de Voordelta. Alle belanghebbenden worden bij het opstellen van het beleid betrokken. Minister Verbug van LNV wil namelijk draagvlak creëren voor het beleid.

De eerste twee bijeenkomsten werden bezocht door vertegenwoordigers van de mosselsector, vissers, natuurorganisaties, recreatieorganisaties en diverse overheden. De sfeer was constructief, maar ook kritisch. De ruimte in de gebieden is schaars en de druk op de natuur groot. Veel belanghebbenden vrezen in hun mogelijkheden beperkt te worden door MZI's. Dat geldt bijvoorbeeld voor garnalenvissers , maar ook voor de watersport. Anderzijds werd ook duidelijk aangegeven dat de maximale oppervlaktes voor MZI's in de Waddenzee (660 ha) de Oosterschelde (200 ha) en de Voordelta (300 ha) relatief beperkt zijn.

Een MZI-expoitant gaf aan dat bij MZI's juist ook veel garnalen voorkomen en dat garnalenvissers daar hun voordeel mee kunnen doen. Ook werd de suggestie gedaan om na te gaan of MZI's ook kunnen bijdragen aan het laten ontstaan van nieuwe natuurlijke mosselbanken: dat zou kunnen doordat niet al het ingevangen mosselzaad wordt geoogst. Een deel van het mosselzaad valt al voor de oogst van de MZI af. Dit kan de basis vormen voor nieuwe banken in de omgeving van de MZI. Dat is goed voor de natuur.

De volgende stap in het proces zijn verdere gesprekken met alle partijen, om oplossingen voor het MZI-beleid te ontwikkelen. Het streven is het beleid gereed te hebben in juli 2009, waarna het vergunningentraject start.