Antwoorden op kamervragen over 'Smerissmeersel moet agente verleiden'

Vragen van het lid Brinkman (PVV) over het bericht 'Smerissmeersel moet agente verleiden' in de Telegraaf van 23 november 2008.

1. Vraag

Kent u het bericht “Smerissmeersel moet agente verleiden”? 1)

1. Antwoord

Ja

2. Vraag

Was het u bekend dat de politie een eigen cosmeticalijn is begonnen? Zo ja, waarom heeft u dit waanzinnige plan niet direct gestopt? Zo neen, waarom niet?

2. Antwoord

Nee.
Ik ben er van op de hoogte dat de Politieacademie de wervingsactiviteiten voor de Nederlandse politie uitvoert. De Politieacademie bepaalt zelf in hoeverre ze daarbij gebruik maakt van creatieve hulpmiddelen zoals stickers, ballonnen en in dit geval een proefzakje crème. Doel van dergelijke hulpmiddelen is verschillende doelgroepen aan te spreken.

3. Vraag

Kunt u uitleggen dat er euro 100 miljoen wordt bezuinigd op de politie, maar dat er kennelijk nog wel geld is voor handcrème en lippenbalsem?

3. Antwoord

Een organisatie waar jaarlijks 4,7 miljard in omgaat, moet naar mijn oordeel zonder meer in staat zijn een gezamenlijke efficiencywinst van deze omvang (ca 2 %) in 4 jaar tijd te realiseren. Tegelijkertijd verlang ik van de politie ook om zowel in kwantitatieve zin (instroom) als in kwalitatieve zin (diversiteit) op sterkte te zijn en daarvoor een maximale wervingsinspanning te plegen.

4. Vraag

Kunt u aangeven hoeveel agentes zich al hebben aangemeld naar aanleiding van het ontvangen van de, door belastinggeld betaalde, smeerseltjes? Zo neen, waarom niet?

4. Antwoord

Ik kan u melden dat het aantal belangstellenden voor werken bij de politie sinds de start van de najaarscampagne in september is toegenomen. In de maand augustus waren er in totaal 1.067 belangstellenden via kombijdepolitie.nl, in september 1.713 en in oktober 1.811. De exacte resultaten naar aanleiding van dit specifieke campagneonderdeel zijn niet voorhanden. Wel kan ik aangeven dat het aandeel vrouwen in sollicitaties in de maand november is gestegen naar 39% ten opzichte van 32% buiten de campagneperiode.

5. Vraag

Hoe verklaart u de opmerking van de woordvoerder over de 4000 vacatures die jaarlijks ontstaan: “op zich hebben we nooit zo’n moeite om ze te vervullen, want er zijn veel stoere, blanke jongens die bij de politie willen. Maar om vrouwen en allochtonen te krijgen moeten we meer ons best doen.” in het licht van de tekorten op politiepersoneel? 2)

5. Antwoord

Uit de sterkte en aspirantencijfers concludeer ik dat de politie op schema ligt in de realisering van de gemaakte sterkte afspraken. Op dit moment zitten er 6.000 aspiranten in de opleiding, die binnen nu en 4 jaar instromen in de korpsen. Toch zijn er vacatureproblemen bij de recherche en basispolitiezorg. Landelijk respectievelijk circa 4% en 2% zo blijkt uit, ook aan de Kamer toegezonden, recent onderzoek over de het 1e kwartaal van 2008. Zoals in eerdere overleggen hierover aangegeven bekijk ik dan ook diverse maatregelen om deze plekken op korte en lange termijn vervuld te krijgen.
Verder onderschrijft deze uitspraak het belang van diversiteitbeleid bij de politie.

1) De Telegraaf, maandag 24 november 2008 2) http://www.telegraaf.nl/binnenland/1991671/__Vacatures_beletten_werving_politie
__.html?cid=rss