Nog steeds hoog percentage afgekeurd consumentenvuurwerk


Uit jaarlijks onderzoek van de Vliegende Brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie dat in de afgelopen maanden is uitgevoerd, blijkt dat 28% van het onderzochte consumentenvuurwerk niet aan de regels voldoet. Het gaat hier om een steekproef waarbij gericht is gekeken naar bekende risicoproducten. Het afgekeurde consumentenvuurwerk is uit de handel genomen. Minister Cramer wil strenger toezicht op het vuurwerk en gaat afspraken maken met de vuurwerkbranche om herhaling te voorkomen.

Bij het onderzoek van de inspectie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gekeken naar stabiliteit, werking en samenstelling van het vuurwerk. Van de 500 gevallen die zijn onderzocht, blijkt dat 28 % niet voldoet. Daarbij gaat het vooral om vuurwerk dat instabiel is, waardoor het gemakkelijk omvalt.

Verder trof de inspectie consumentenvuurwerk aan dat niet afging (weigeraars), onvoldoende werkte (vuurwerk dat niet hoog genoeg de lucht in ging) of een verkeerde samenstelling heeft. In een enkel geval ontplofte het vuurwerk spontaan.

Ook maakte de VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst bekend dat in samenwerking met de Belgische en Duitse autoriteiten al 340 ton illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Vorig jaar was dat rond deze tijd 80 ton. Veel vuurwerk wordt als gevolg van de nieuwe strategie van VROM in het buitenland onderschept.