Antwoorden op kamervragen over het bericht dat de Bollenstreek een Poolse wijkagent krijgt

Bent u bekend met bericht “Poolse wijkagent in de Bollenstreek”?1)

Vraag 1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wordt deze Poolse politieagent met Nederlands belastinggeld betaald? Zo ja, heeft deze Poolse politieagent ook een Nederlands paspoort? Zo neen, hoe is deze tewerkstelling juridisch ingebed en wat zullen de bevoegdheden van deze agent worden?

Antwoord 2

Uw vragen over een “Poolse wijkagent” of “Poolse politieagent” impliceren dat een dergelijke functionaris al zou zijn aangesteld. Dat is niet het geval. In de Duin- en Bollenstreek verblijven naar schatting 10.000 tijdelijke arbeidsmigranten vanuit Midden- en Oost-Europa, die een specifieke problematiek met zich meebrengen op het gebied van wonen, werken en criminaliteit. Momenteel wordt, binnen de wettelijk kaders, de mogelijkheid bekeken om een functionaris voor deze specifieke groep van migranten aan te stellen. De precieze uitwerking en invulling van deze aanstelling moet nog plaatsvinden.

Vraag 3

Met welke bewapening loopt deze politieman?

Antwoord 3

Voor wat betreft de beantwoording van deze vraag verwijs ik naar mijn antwoord gegeven naar aanleiding van uw tweede vraag.

Vraag 4

Deelt u de mening van de Poolse politieagenten die hebben meegelopen en zeggen dat de Nederlandse politie harder moest optreden en niet zo slap moeten doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4

Ik heb kennis genomen van deze uitspraken in een artikel in de Telegraaf. De uitspraak zoals weergegeven in dit artikel is uit de context gehaald. De Poolse agenten die hebben meegelopen hebben hun mening geuit over de manier waarop de Nederlandse politie verdachten hoort. De Nederlandse politie hanteert bij het verhoor de uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat. Hierbij is het bijvoorbeeld van belang dat een verklaring in vrijheid wordt afgelegd om veroordeling van onschuldigen te voorkomen. Hierbij worden de mensenrechten in acht genomen. Vanuit deze gedachten is het onwenselijk om harder op te treden in verhoor situaties.

1) De Telegraaf, 13 november 2008, http://www.telegraaf.nl/binnenland/2478858/__Poolse_wijkagent
_in_de_Bollenstreek__.html