Akkoord stadsregio’s over aanpak wachtlijsten jeugdzorg

Minister Rouvoet heeft prestatieafspraken gemaakt met de 3 grootstedelijke regio’s over het structureel wegwerken van de wachtlijsten eind 2009. De nieuwste wachtlijstcijfers laten een daling zien van het aantal jongeren dat op jeugdzorg moet wachten.

De afspraken met Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden volgen op de prestatieafspraken die minister Rouvoet in september 2008 heeft gemaakt met de 12 provincies. De 3 grootstedelijke regio’s ontvangen gezamenlijk voor 2008 en 2009 al ruim 25 miljoen euro voor de aanpak van de wachtlijsten. De extra benodigde 16 miljoen wordt in gelijke mate verdeeld tussen de regio's en Jeugd en Gezin.

Rouvoet: ‘Mijn inzet is steeds geweest om niet alleen in de provincies maar ook in de stadsregio’s de wachtlijst op nul te krijgen eind 2009. De stadsregio’s hebben nu hetzelfde commitment, zoals met deze prestatieafspraken wordt bevestigd. Dat is goed nieuws voor de jongeren in Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden.’

Daling wachtlijsten

De nieuwste cijfers over de wachtlijsten laten over het derde kwartaal van 2008 een daling zien van het aantal jongeren dat op jeugdzorg moet wachten. Op 1 juli stonden er ruim 6.600 jongeren op de wachtlijst, op 1 oktober waren dat er 6.300. Hiervan ontvingen bijna 2.400 jongeren een vorm van overbruggingszorg. Het aantal jongeren dat wacht zonder overbruggingszorg is nagenoeg gelijk gebleven.

Rouvoet: ‘Deze cijfers zijn bemoedigend. Zeker omdat het effect van de prestatieafspraken en de extra investeringen op dat moment nog maar beperkt aanwezig was. Alle betrokken partijen moeten hard blijven doorwerken om de afgesproken doelen in 2009 te halen. Ik blijf dat op de voet volgen. We zijn op de goede weg.’