Twintig bedrijven winnen opdracht ontwikkeling nieuwe groene producten

Twintig Nederlandse bedrijven hebben de opdracht gekregen om de haalbaarheid te onderzoeken van nieuwe hoogwaardige non-food producten op basis van groene grondstoffen.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) betaalt onderzoekskosten, die tussen de 40.000 tot 100.000 € liggen. De onderzoeken zijn een onderdeel van het Rijksbeleid om de economie minder afhankelijk te maken van fossiele grondstoffen (zoals olie) en gebruik te maken van groene grondstoffen, de 'biobased economy'.

De bedrijven onderzoeken de mogelijkheid om nieuwe plastics, chemicaliën, coatings en kleurstoffen te maken uit groene grondstoffen zoals algen, reststromen uit de aardappelenindustrie, tropische noten en vetzuren. De producten variëren van natuurlijke kleurstoffen voor textiel, mensvriendelijke lederchemicaliën, fosfaten uit afvalwater tot biocomposieten voor bouwproducten en scooters. De projecten hebben met elkaar gemeen dat ze de afhankelijkheid van onze economie van aardolie in de toekomst terug kunnen dringen. Negentig procent van de winnaars komt uit het innovatieve midden- en kleinbedrijf van de Nederlandse agrosector en de chemie. Bijna allemaal werken ze samen met andere bedrijven, universiteiten en of kennisinstellingen.

In augustus heeft het ministerie van LNV bedrijven gevraagd mee te denken over 'biobased'-producten. Uit 47 inzendingen heeft een commissie met deskundigen van het innovatieplatform LNV, het bedrijfsleven en de financiële sector twintig bedrijven geselecteerd die een opdracht krijgen om hun ideeën verder uit te werken. Eind 2009 maakt minister Verburg bekend welke bedrijven een vervolgopdracht krijgen voor het ontwikkelen van een eerste prototype.

De oproep is een onderdeel van het Nederlandse Small Business Innovation Research (SBIR) programma. Dit is een programma, waarbij de overheid innovatief onderzoek op maatschappelijke thema's aan het bedrijfsleven uitbesteedt. Het programma wil vooral kleine en middelgrote bedrijven uitdagen tot het doen van grensverleggend onderzoek. SenterNovem voert dit interdepartementale programma uit in opdracht van LNV, Economische Zaken (EZ), Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en Verkeer en Waterstaat (VenW).