Brief aan de Tweede Kamer over klokkenluiders; individuele zaken

Tijdens het begrotingsdebat op 20 november jl. heb ik toegezegd de Kamer namens de betrokken ministeries te informeren over de stand van zaken in de kwesties Bos, Schaap en Spijkers. Mede namens mijn ambtgenoten van Economische Zaken en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de Staatssecretaris van Defensie en in vervolg op mijn brief van 3 juli 2008 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 28 844, nr. 22) kan ik u op dit moment het volgende melden.

De kwestie Bos

Op 5 december jl. heeft het gerechtshof ’s-Gravenhage in hoger beroep uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de heer Bos. Het hof heeft het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging van de heer Bos. Uiterlijk 19 december 2008 moet het Openbaar Ministerie bepalen of het cassatie gaat aantekenen.
Op 8 december jl. heb ik van de advocaat van de heer Bos een brief ontvangen waarin hij aangeeft van mening te zijn dat de Staat der Nederlanden de schade van de heer Bos dient te vergoeden. De claim van de heer Bos wordt op dit moment bestudeerd. Uiteraard heeft mijn collega van Justitie hier een rol in.
Voor het overige is te melden dat de heer Bos het aanbod dat ik mede namens mijn collega van Economische Zaken heb gedaan om gebruik te maken van een jobsearch bureau, heeft geaccepteerd. Op 10 december jl. is daarover met de heer Bos en zijn advocaat gesproken.

De kwestie Schaap

Zoals ik eerder heb gemeld, heeft de heer Schaap een klacht ingediend bij de Nationale ombudsman, tegen het ministerie van VROM. Ik verwacht dat de bevindingen van de Nationale ombudsman niet lang meer op zich laten wachten.
Aan de heer Schaap is meegedeeld dat ik positief sta tegenover zijn aanbod om zijn opgebouwde kennis en expertise als klokkenluider met ons te delen ten behoeve van het beleidsproces.
In een inmiddels gepland vervolggesprek op 22 december 2008 zal de heer Schaap de condities waaronder hij wil adviseren, ontvouwen.

De kwestie Spijkers

Voor de stand van zaken in de zaak Spijkers verwijs ik naar de brief van de Staatssecretaris van Defensie van 4 september 2008, Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, 28 686, nr. 10.


De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Mevrouw dr. G. ter Horst