Actieplan NOiV goed bekend bij ICT'ers van het rijk

"De plannen van het Kabinet rond open source software en open standaarden zijn goed bekend bij de ICT'ers van het Rijk. Hiermee is de uitgangspositie van de Rijksoverheid om meer met open standaarden en open source software te gaan werken goed," aldus staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken.

"De plannen van het Kabinet rond open source software en open standaarden zijn goed bekend bij de ICT'ers van het Rijk. Hiermee is de uitgangspositie van de Rijksoverheid om meer met open standaarden en open source software te gaan werken goed," aldus staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Dit blijkt volgens Heemskerk uit een vandaag gepubliceerde meting van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) dat overheden ondersteunt bij hun overstap op open standaarden en 'open source software'.

Het onderzoek
Het onderzoek van het programmabureau NOiV is in oktober 2008 verricht. Ondervraagd werden ICT'ers van ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen en onderwijsinstellingen. Gevraagd werd naar de bekendheid met en de uitvoering van de eisen die het Kabinet stelt om te komen tot een groter gebruik van open standaarden en open source software. Uit het onderzoek komt naar voren dat de meeste respondenten van de Haagse departementen het Actieplan NOiV kennen en weten wat er van de eigen organisatie wordt verwacht. Bij provincies weten de meeste medewerkers (op zijn minst gedeeltelijk) wat er van hen wordt verwacht. Bij gemeenten en waterschappen is de bekendheid minder groot, respectievelijk 61% en 58%. Slechts 15% van de respondenten uit het onderwijs kent het Actieplan NOiV. De verschillen tussen de doelgroepen zijn in lijn met de fasering van het Actieplan, waarbij de departementen het voortouw nemen en de andere overheden daarop volgen.

Vervolg
Begin 2009 sturen staatssecretaris Heemskerk en staatssecretaris Bijleveld van BZK een voortgangsrapportage over het actieplan NOiV aan de Tweede Kamer waarbij de bovenstaande cijfers zullen worden betrokken. Onlangs is door het programmabureau NOiV ook al een campagne gestart om de medeoverheden bewuster te maken van de voordelen van 'open standaarden en de eisen die het kabinet aan overheden stelt ten aanzien van de ondersteuning van het Open Document Formaat (ODF). Ook werd Erik Gerritsen (oud -gemeentesecretaris van Amsterdam) in september benoemd als ambassadeur om de bekendheid van de mede overheden met het actieplan NOiV verder te vergroten.

Actieplan NOiV
Een van de belangrijkste elementen uit het actieplan NOiV van het kabinet is het vergroten van het gebruik van open standaarden. Open standaarden zijn ICT-standaarden die iedereen vrij mag gebruiken, waardoor de gegevensuitwisseling verbetert en het rijk minder afhankelijk wordt van vaste leveranciers. Voor open source software geldt dat de broncode vrij beschikbaar en bewerkbaar is én dat er veelal geen licentiekosten aan zijn verbonden. Vanaf april dit jaar moeten de Rijksdiensten uitgaan van open standaarden bij de aanschaf of modernisering van software. Om de toepassing van open source software te versterken moeten alle departementen op 1 januari 2009 een plan klaar hebben voor de aanbesteding, de inkoop en het gebruik van open source software. De andere overheden en sectoren volgen later.

Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl