Rode Kruis verdubbelt aantal maatschappelijke stageplaatsen

Het Nederlandse Rode Kruis verdubbelt het aantal plaatsen voor een maatschappelijke stage van 2.500 naar 5.000.

Eerder dit jaar zegde het Rode Kruis 2.500 plekken toe. Wegens succes is met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt afgesproken dit aantal te verdubbelen. Het Rode Kruis biedt diverse soorten stageplaatsen, variërend van internetles aan ouderen tot het opzetten van een actie voor 3FM Serious Request.

Uitreiking certificaten
Van Bijsterveldt reikte vandaag tijdens een bezoek aan Naaldwijk certificaten uit aan leerlingen van het Lentiz Floracollege. De leerlingen hebben de afgelopen zes weken computerles aan senioren gegeven als onderdeel van hun maatschappelijke stage bij het Nederlandse Rode Kruis. Vandaag vond de laatste computerles plaats. Van Bijsterveldt overhandigde de leerlingen en senioren na de les persoonlijk hun certificaat.

Voldoende stageplaatsen
Vanaf schooljaar 2011-2012 volgt elke middelbare scholier een maatschappelijke stage van 72 uur. Afgelopen maanden heeft Van Bijsterveldt met verschillende organisaties afspraken gemaakt om maatschappelijke stageplaatsen aan te bieden. In totaal hebben deze partijen bijna 55.000 plekken toegezegd. Het merendeel van de stageplaatsen creëren scholieren, scholen en stagemakelaars echter zelf in overleg met de organisaties in de omgeving van de school. Van Bijsterveldt verwacht dan ook dat er in 2011 voldoende plekken beschikbaar komen.

Bijna alle scholen in voorbereiding
Uit de subsidieaanvragen blijkt verder dat vorig schooljaar 81 procent van de scholen in het voortgezet onderwijs zich voorbereidt op de maatschappelijke stage. Dit schooljaar neemt dit percentage toe tot 96 procent. In totaal gaat het om 635 scholen die actief bezig zijn met het invoeren van de maatschappelijke stage. Op 20 verschillende plekken in het land wordt momenteel gewerkt aan een maatschappelijke stage van 30 uur. Dit moet oplopen tot tenminste 72 uur per stage vanaf schooljaar 2011-2012.