Minister Van der Hoeven naar olietop in Londen

Op 19 december a.s. zal minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken op uitnodiging van de Britse premier Brown en energieminister Miliband deelnemen aan de London Energy Meeting. De meeting is een vervolg op de olietop die op 22 juni in het Saoedische Jeddah is gehouden. Energieministers van olieproducerende en olieconsumerende landen bespreken de situatie op de oliemarkt.

De olietop in Jeddah stond nog in het teken van huizenhoge olieprijzen (rond 140 dollar per vat) en had als belangrijkste doel het creëren van stabiliteit op de oliemarkt. Dit zou moeten gebeuren door gezamenlijke inspanningen van olie producerende én consumerende landen. Een belangrijk element hierin wordt gevormd door een verbeterde markttransparantie: meer inzicht in voorraden, raffinagecapaciteit en investeringsplannen, met als doel de grote fluctuaties in olieprijzen te voorkomen. Tijdens de top in Jeddah is afgesproken dat vóór het eind van het jaar in Londen vervolgoverleg zou plaatsvinden om de stand van zaken rond de in Jeddah gemaakte afspraken te bespreken.

Inmiddels is de situatie op de oliemarkt als gevolg van de wereldwijde economische crisis aanzienlijk veranderd. De olieprijzen zijn drastisch gedaald. Minister Van der Hoeven is van oordeel dat de sterk gedaalde prijzen en de instabiliteit van de oliemarkt het risico in zich dragen dat investeringen worden uitgesteld of geschrapt omdat ze tegen de huidige prijzen niet meer renderen. Als op termijn de wereldeconomie weer aantrekt, kan dat opnieuw leiden tot krapte op de oliemarkt en hoge prijzen De minister zal tijdens het overleg in Londen dan ook aandringen op het doorgaan met de in Jeddah gemaakte afspraken om de transparantie van de oliemarkt op een hoger plan te brengen. Ook wil ze het uitzetten van een gezamenlijke strategie bepleiten om belangrijke investeringen voor de toekomstige voorzieningszekerheid van olie zeker te stellen.
Minister Van der Hoeven zal ook een bespreking hebben met de Saoedische olieminister Al Naimi, onder andere over de voortgang van het gezamenlijke initiatief om kennis te delen op het gebied van afvang en opslag van CO2.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800-8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl