Naturalisatiedag

Toespraak van de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Eberhard van der Laan, tijdens de Landelijke Naturalisatiedag op 15 december 2008 in Rotterdam.

Dames en heren, beste nieuwe Nederlanders vooral,

Het is voor u een bijzondere dag. Want vanaf vandaag bent u officieel Nederlander. Ik feliciteer u daarmee én ik heet u tegelijk welkom als mede-Nederlander.

Uw keuze voor het Nederlanderschap is een moment om even bij stil te staan. Voor sommigen van u is het het sluitstuk van een lang proces. Tussen het moment dat u in ons land aankwam en deze dag hebben vaak jaren gezeten. U heeft de nodige moeite moeten doen om de Nederlandse nationaliteit te krijgen, onder meer het inburgeringsexamen moeten afleggen. Maar uw inspanningen worden vandaag dus beloond.

Anderen hadden het wat gemakkelijker omdat ze hier geboren en getogen zijn. Zij voélden zich waarschijnlijk al Nederlander, al waren ze het officieel niet. Maar ook zij kunnen morgen een Nederlands paspoort aanvragen.

Ik hoop dat u dat ook zo voelt en misschien ook zegt: ik hoor erbij. Eigenlijk heeft u dat al gezegd toen u koos voor het Nederlanderschap. Met die keuze zegt u in feite: ik wil erbij horen, ik wil meedoen aan de Nederlandse samenleving en ik wil mijn leven hier, in dit land, opbouwen.

Ik kan daar, als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering, alleen maar heel trots op zijn. Samen werken, samen leven is niet voor niks het motto van dit kabinet. We moeten samen werken aan de toekomst van dit land en, letterlijk, samen leven in dit land. Met uw keuze voor dit land en voor de Nederlandse nationaliteit geeft u aan het daarmee in elk geval eens te zijn.

Vanaf vandaag gelden alle rechten voor u die voor alle Nederlanders gelden. U kunt meedenken, meepraten en meebeslissen over de inrichting van dit land en meebepalen wat voor samenleving wij willen zijn. Ook kunt u in een openbare functie worden benoemd: burgemeester, rechter, minister zelfs. Verder mag u, behalve voor de gemeenteraad, nu ook gaan stemmen voor en u eventueel laten kiezen in de Tweede Kamer, de Provinciale Staten en het Europees Parlement. U maakt nu dus volledig deel uit van onze democratie, uw democratie.

Nu kent een democratie en een rechtsstaat zoals Nederland naast rechten ook plichten. Dat zult u vandaag waarschijnlijk niet voor het eerst horen, maar ik wil er toch wel even iets over zeggen. Er gelden in dit land allerlei wetten en regels en iedereen moet zich daaraan houden. Ook de mensen die geen Nederlander zijn trouwens. Je mag in dit land zelf bepalen hoe je wilt zijn, welk geloof je wilt aanhangen en welke politieke overtuiging je hebt. Die vrijheden en rechten gelden voor u, maar u moet ze ook respecteren als het om anderen gaat. Respect voor elkaar, daar draait het in onze Grondwet om. Dat is ieders plicht. En dus ook uw plicht.

Heel belangrijk is ook de beheersing van de Nederlandse taal. De meesten van u hebben het Nederlands ongetwijfeld goed onder de knie. Maar als dat niet of nog niet helemaal zo is, dan raad ik u aan om nog wat taallessen te nemen. Of het op een andere manier goed te leren, bijvoorbeeld door met Nederlanders te praten, een krant te lezen of naar Nederlandse tv-zenders te kijken.

Niet voor niks heet een campagne van mijn ministerie: 'Het begint met taal'. Als je geen goed Nederlands spreekt en begrijpt, kan dat problemen opleveren op het werk, op school of als je naar de dokter moet. Vooral mensen met kinderen zouden goed Nederlands moeten kunnen spreken en lezen. Want daarmee kunnen ze ook hun kind helpen met bijvoorbeeld huiswerk, of met andere ouders praten over hun kinderen, of iets bespreken met een leraar op school. Je doet je kind tekort als je als ouder geen Nederlands spreekt. De Nederlandse taal is de taal van het meedoen, meepraten en meebeslissen.

Verder wordt van u gevraagd deel te nemen aan onze maatschappij. Niet alleen als het gaat om onderwijs of een baan, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld door mee te helpen in de vereniging waar u of uw kind lid van is, of gewoon door een buurman of buurvrouw met iets te helpen.

Door samen te werken, door soms compromissen te sluiten en door elkaar als gelijken te behanden is dit land geworden tot wat het nu is. Een land waar vrijheid en democratie met hoofdletters worden geschreven, een land waar je kunt zijn zoals je wilt zijn en daardoor een land waarin het heel prettig is om te leven.

Ik hoop van harte dat ook u met volle overtuiging deelneemt aan alle aspecten van onze samenleving. Met net zo veel overtuiging als u ervoor heeft gekozen om Nederlander te willen zijn. Ik wens u in elk geval een heel mooie toekomst in ons land, uw land.

Dank u wel.