Beantwoording Kamervragen garantieregeling voor kredieten – LeasePlan

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Uw brief (Kenmerk): 2008Z07514/ 2080906060

Ons kenmerk: AGT/2008/1255 U

Onderwerp: Kamervragen garantieregeling voor kredieten - LeasePlan

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen over de garantieregeling voor kredieten en de garantieverstrekking aan LeasePlan Corporation N.V. (LeasePlan) van het Kamerlid Van Dijck (PVV) (nr. 2008Z07514 / 2080906060, ingezonden 24 november 2008).

1. Bent u bekend met het bericht in Quote "Krijgt Abu Dhabi steun van Wouter Bos?".

Antwoord
Ik heb het bewuste artikel uit de Quote niet gelezen.

2. Is het waar dat LeasePlan een beroep heeft gedaan op de garantieregeling voor kredieten? Zo ja, voor welk bedrag?

Antwoord
De Staat heeft LeasePlan een garantie afgegeven van € 1,6 miljard. Dit betekent dat LeasePlan op basis van deze garantie een gegarandeerde lening heeft kunnen aangaan voor een maximaal bedrag van € 1.6 miljard. LeasePlan heeft inmiddels een bedrag van € 1,25 uitgegeven aan waardepapier en daarvoor een bedrag van € 1.248.562.500,00 ontvangen.

3. Kunt u uiteenzetten waarom een onderneming als LeasePlan met hoofdactiviteit autoleasing, een bankvergunning heeft?

Antwoord
Banken ontplooien een groot aantal activiteiten, zoals lenen/uitlenen, betalingsverkeer, maar ook minder voor de hand liggende activiteiten zoals leasing. LeasePlan is sinds 24 september 1993 in het bezit van een bankvergunning en is derhalve gerechtigd om een garantieaanvraag in te dienen bij het Ministerie van Financiën. LeasePlan is bevoegd naast haar Leaseactiviteiten (haar specialisatie) ook andere activiteiten uit te voeren, waaronder:

  • gelden aantrekken vanuit het publiek;
  • verstrekken van leningen;
  • uitgifte en beheer van betaalmiddelen zoals credit cards, kredietbrieven en reischeques;
  • verrichten van transacties voor eigen rekening van cliënten met betrekking tot geldmarktinstrumenten (cheques, wissels, depositocertificaten): en
  • vermogensbeheer en vermogensadvisering.

4. Is het waar dat twee Arabische staatsfondsen een 50% belang hebben in LeasePlan, waarvan 1 fonds wordt beheerd door de gefortuneerde kroonprins van Abu Dhabi?

Antwoord
Het is waar dat twee Arabische staatsfondsen een 50% belang hebben in LeasePlan. Het is niet bekend wie precies de aandeelhouders van deze twee fondsen zijn. In het algemeen geldt dat voor veel (beursgenoteerde) bedrijven, het niet is na te gaan wie de aandeelhouders zijn. Voor de verlening van een garantie is het niet relevant wie de aandeelhouders van de fondsen zijn.

5. Deelt u de mening dat een garantieregeling niet bedoeld is voor ondernemingen die in het bezit zijn van rijke oliesjeiks? Zo ja, bent u van plan deze aanvraag subiet af te wijzen?

Antwoord
Iedere bank met een Nederlandse bankvergunning kan een garantieaanvraag indienen bij het Agentschap van het Ministerie van Financiën. De banken met een Nederlandse vergunning vallen onder het toezicht van DNB. Als een bank met een Nederlandse bankvergunning voldoet aan de solvabiliteit- en liquiditeitseisen van DNB en er is verder aan alle nadere procedurele voorschriften voldaan, zal er een garantie worden afgegeven. Het is voor de toekenning van een garantie niet van belang wie de aandeelhouders zijn. Het is vaak zelfs niet precies bekend wie de aandeelhouders van banken zijn. Voor meer informatie over de garantieregeling verwijs ik u naar de kamerbrief over de garantieregeling van 21 november jl.

http://www.quotenet.nl/biz/krijgt_abu_dhabi_steun_wouter_bos.php

Hoogachtend,
De Minister van Financiën,

Wouter Bos