Antwoorden op kamervragen van Leijten over Ontslagen bij Philadelphia

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum 15 december 2008
Betreft Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het kamerlid Leijten (SP) over Ontslagen bij Philadelphia (2080905520).

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over Ontslagen bij Philadelphia.
(2080905520)

Vragen van het lid Leijten (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over ontslagen bij Philadelphia. (Ingezonden 18 november 2008)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat er 330 mensen bij Philadelphia ontslagen worden, waaronder 250 uit het primaire zorgproces? 1)

Antwoord 1

Ontslagen zijn altijd vervelend. Juist vanwege de personele problemen in de zorg en vanuit het belang van kwaliteit en continuïteit van de zorg.
Ik heb het College sanering zorginstellingen gevraagd een onderzoek in te stellen naar de precieze aard en omvang van de problemen en mij te informeren over mogelijke oplossingen. Een en ander heb ik u in antwoord op uw vragen van 13 oktober 2008 reeds laten weten. Ik heb het College sanering verzocht onderzoek te doen in verband met zorgen over de continuïteit van zorg. Overigens ga ik niet over de interne bedrijfsvoering van een zorginstelling.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de kwaliteit van de zorg hierdoor in het gedrang kan komen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3

Bent u bereid, ook gezien eerdere signalen, Philadelphia onder verscherpt toezicht van de Inspectie te plaatsen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3

In het kader van haar bevoegdheden op basis van de Kwaliteitswet bepaalt de IGZ of verscherpt toezicht noodzakelijk is.

Vraag 4

Wat is uw reactie op het signaal dat de financiële problemen bij Philadelphia veroorzaakt worden door ‘te hoge ambities’ en teruglopende overheidsfinanciering?

Vraag 5

In hoeverre worden de financiële problemen (mede) veroorzaakt door de fusie van Evean Groep, Philadelphia en Woonzorg Nederland in Espria?

Vraag 6

Welke rol hebben de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur gespeeld in deze ‘te hoge ambities’, en bent u van mening dat de Raad van Toezicht zijn taken goed heeft vervuld? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 6

Op de vragen 4,5 en 6 kan ik op dit moment nog geen antwoord geven. Zoals ik in antwoord op vraag 1 heb aangegeven is het College sanering bezig op mijn verzoek uit te zoeken wat de precieze aard en omvang van de problemen is bij Philadelphia. Of er sprake is van te hoge ambities zal door het College sanering worden meegenomen in het onderzoek. Overigens hecht ik eraan hier te wijzen op het feit dat er van een fusie tussen de drie genoemde instellingen geen sprake is geweest.
Als het College sanering het onderzoek heeft afgerond zal ik de Tweede Kamer nader informeren.

Vraag 7

Heeft Philadelphia al aangeklopt bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor ondersteuning?

Antwoord 7

De NZa heeft mij laten weten, dat Philadelphia zich niet bij de Nza heeft gemeld met een verzoek om steun.

Vraag 8

Wilt u deze vragen binnen een week beantwoorden?

Antwoord 8

Tot mijn spijt is het niet gelukt de vragen binnen een week te beantwoorden.


http://www.nd.nl/artikelen/2008/november/14/philadelphia-wil-330-banen-schrappen